Turtiţe de dovlecei
1. Se curăţă dovleceii, se spală şi se taie cubuleţe. Se pun să fiarbă în apă cu sare, la foc potrivit. După ce au fiert, se scot cu spumiera şi se lasă în sită, să se scurgă.
2. Separat, se pune miezul de pâine să se înmoaie în lapte călduţ şi apoi se scurge. Se pune într-un bol, se adaugă brânza rasă pe răzătoarea mică, ouăle, mărarul tocat, sare, piper şi dovleceii fierţi. Se frământă şi se obţine o compoziţie consistentă, care se lasă câteva minute la frigider.
3. Între timp, se bat ouăle cu sare şi puţin piper.
4. Se modelează aluatul, se trece prin pesmet – parmezan – ou – pesmet şi se prăjesc în uleiul încins în prealabil. După ce s-au rumenit, se scot pe un prosop absorbant de bucătărie şi se servesc cu diferite sosuri şi garnituri din legume fierte sau proaspete.