Usturoi copt
Dacă aveai impresia că usturoiul este prea iute pentru tine, sau dacă aroma puternică nu te atrage și vrei să poți săruta pe cineva măcar a doua zi după o masă cu usturoi, încearcă varianta coaptă.
Mod de preparare:
Usturoiul copt are o altă compoziție chimică decât cel crud și nu numai aroma este mai ușor de suportat, ci și digerarea lui durează mai puțin.
Dacă ai probleme cu digestia și vrei să beneficiezi de aroma delicioasă și de efectele asupra sănătății, poți încerca usturoi copt întreg.
Usturoiul caramelizat are o textură foarte moale și o aromă dulceagă, în loc de iute și tare. Merge foarte bine cu pâine prăjită, paste, sau amestecat cu smântână ca sos pentru diverse aperitive gustoase.
Încinge cuptorul la foc iute (200 grade Celsius), curăță părțile care se desprind ușor de pe căpățânile de usturoi, dar lasă cojile fine, lipite de căței.
Taie un fel de capac de pe fiecare căpățână de usturoi, astfel încât să expui miezul fiecărui cățel, fără să îi desfaci din căpățână.
Picură puțin ulei de măsline peste usturoi și pune căpățânile în forme de brioșe, dacă ai, deoarece astfel rămân în poziție verticală la cuptor și păstrează aroma și sucurile naturale.
Acoperă căpățânile de usturoi cu folie de aluminiu și dă la cuptor circa 30-35 minute, până ce miezul devine moale și translucid.