Varză călită cu găluşte de carne
1. Varza se curăţă, se spală şi se taie fideluţă. Se pune într-o cratiţă cu ulei încins şi se căleşte aproximativ o oră. Se amestecă din când în când să nu se prindă de vas şi se adaugă câteva linguri de apă. Se condimentează cu sare, piper boabe şi boia de ardei. După gust, se mai poate adăuga zeamă de lămâie sau borş.
2. Pentru găluşte, carnea tocată se căleşte în puţin ulei şi se condimentează cu sare, piper şi mărar. Se lasă să se răcească puţin şi se amestecă cu un gălbenuş. Cartofii se fierb în apă cu sare. Se curăţă de coajă şi se pasează ca pentru piure. Se adaugă făina, un gălbenuş, puţină sare şi muştar. Se amestecă până se omogenizează şi se formează găluştele cu câte o linguriţă de carne la interior.
3. Se fierb în apă cu sare, aproximativ 10 minute, până se ridică la suprafaţă. Se lasă la scurs, se presară cu mărar şi se servesc cu varză călită.