Varză călită la capac
1. Se lasă varza câteva ore în apă rece ca să se desăreze, apoi se stoarce bine şi se taie foarte fin. Se stropeşte cu uleiul de măsline, se amestecă cu piperul boabe şi măcinat, se pune foaia de dafin şi se acoperă cu un capac.
2. Separat, se condimentează muşchiul file şi se bagă în cuptorul încins. Se lasă să se rumenească, apoi se stropeşte cu puţin vin amestecat cu miere.
3. Într-o tigaie, se prăjesc bucăţelele de ciolan afumat şi se rumenesc în sucul propriu.
4. Varza se căleşte la foc mic, fără să se adauge vreun strop de apă sau suc de roşii, iar după ce a căpătat culoarea aurie, se pun bucăţile de ciolan afumat, feliile subţiri de muşchi file, se acoperă cratiţa şi se mai lasă la înăbuşit, în cuptor, aproape o oră. Se serveşte ornată cu cimbru proaspăt.