1. Se curăţă fructele şi se pun la fiert în apă într-o oală smălţuită. Se lasă până la primul clocot, când plezneşte coaja fructelor. Oala se ia apoi de pe foc şi se lasă 48 de ore la rece.
2. Se strecoară sucul prin strecurătoarea cu găuri mari, presând puţin fructele ca să se scurgă mai bine. Din pulpa fructelor rămase se poate face marmeladă.
3. Lichidul rezultat se cântăreşte. La 4 l de lichid se pune 1 kg de zahăr. Acesta se pune la fiert timp de 10 minute, cu 1/4 din cantitatea de lichid, apoi se amestecă cu restul.
4. Sucul îndulcit se pune în damigene (sau într-un butoiaş), lăsând un spaţiu liber, de 10 cm, până la gura acestora. Se astupă bine cu dop special de fermentaţie. Damigeana se lasă nemişcată timp de 5-6 săptămâni, la o temperatură nu mai mare de 18-20 °C.
5. Vinul se trage în damigene sau în sticle cu furtunul, care nu trebuie să ajungă la drojdie.
12 decembrie 2010