Vinete cu sos béchamel
1. Se curăţă vinetele, se spală şi se taie rondele. Se condimentează cu sare şi se lasă să se scurgă în sită de plastic, ca să nu se oxideze. Este foarte important să treacă prin acest proces deoarece conţin un suc toxic. Se scurg bine şi se stropesc cu puţin ulei.
2. Se curăţă între timp dovleceii şi roşiile, se spală şi se taie rondele. Legumele se aşază în tava tapetată cu unt şi pesmet şi se bagă la cuptor să se coacă.
3. Separat, se pregăteşte sosul béchamel. Se topeşte untul, se adaugă făina cernută şi se obţine o cremă groasă. Crema se subţiază cu laptele călduţ şi se amestecă încontinuu să nu se formeze cocoloaşe. Se condimentează cu sare şi piper, după gust şi, la sfârşit, se adaugă praful de nucşoară şi cimbrul uscat şi măcinat.
4. Sosul se toarnă peste vinetele gratinate şi se mai lasă aproximativ 20 de minute în cuptor pentru a căpăta o crustă aurie. Se servesc ornate cu frunzuliţe de pătrunjel proaspăt.