Vinete marinate

1. Se spală vinetele şi se taie felii de maximum 1 cm. Se aşază în straturi pe un tocător din lemn, se presară cu sare şi se lasă la scurs o jumătate de oră. Se spală apoi şi se fierb 2 minute în apă cu zeama de la o lămâie. Se scot din apa clocotită şi se pun la scurs pe o hârtie absorbantă.

2. Feliile de vinete bine scurse se pun în borcanele curate, în staturi, printre care se presară caperele, o lămâie tăiată felii, ardeii iuţi tăiaţi în sferturi sau în jumătăţi, ceapa tăiată solzişori, puţin piper şi oregano. Se toarnă apoi uleiul şi se presează cu dosul lingurii de lemn, până se ridică uleiul deasupra.

3. Se închid borcanele şi se sterilizează jumătate de oră. Se mai lasă jumătate de oră în apa fierbinte, apoi se scot borcanele din apă şi se lasă să se răcească acoperite cu un şervet mai gros.