Vinete umplute
1. Se spală vinetele şi se taie în jumătăţi. Se curăţă miezul, lăsând doar 1 cm grosime pe tot conturul. Vinetele şi miezul scos se aşază pe un tocător din lemn şi se presară cu sare grunjoasă. Se lasă jumătate de oră la scurs.
2. Între timp se fierb legumele în 500 ml apă cu un praf de sare, de la care se păstrează supa. Orezul curăţat şi spălat se căleşte numai 1-2 minute în ulei, apoi se stinge cu 300 ml de supă fierbinte şi se fierbe înăbuşit timp de 10 minute.
3. Vinetele se spală rapid cu apă rece, apoi se stropesc la interior cu puţin ulei şi se umplu cu roşii tăiate felii, caşcaval ras, miez de vinete tocat, orez fiert şi măsline. Se condimentează şi se stropesc din nou cu puţin ulei şi se pun în cuptorul încins, la foc potrivit, 20-25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se presară verdeaţa tocată mărunt.