Zacuscă cu ciuperci
1. Se dau toate legumele prin maşina de tocat şi se pun în vase separate, mai puţin gogoşarii care se pun într-o strecurătoare aşezată într-un un bol, pentru a colecta sucul.
2. Ciupercile se pun într-o oală, se acoperă cu apă şi se dau în câteva clocote, apoi se scurg, se trec sub jet de apă să se cureţe bine şi se taie bucăţi mari. Se pun la călit într-o oală cu ulei, până se evaporă apa. Se aşază apoi într-o strecurătoare să se scurgă grasimea şi se dau prin maşina de tocat.
3. Într-o oală mare se încinge uleiul şi se adaugă ceapa şi sarea. Se căleşte ceapa până se înmoaie bine, aproximativ 10 minute.
4. Peste ceapa călită, se adaugă ardeii graşi, ardeii iuţi şi gogoşarii, până când aceştia se înmoaie foarte bine. În tot acest timp, flacăra aragazului este menţinută mică şi se amestecă tot timpul în compoziţie. Zacusca e gata când începe să se adune uleiul deaupra, în circa 50 de minute.
5. Se adaugă în oală sucul de la gogoşari şi bulionul, după ce au fost fierte în prealabil, pentru a nu se opri din fierbere
zacusca. Se mai lasă 10 minute la clocotit.
6. Se adaugă ciupercile şi se mai fierbe 20 de minute, timp în care se amestecă.
7. Se sterilizează borcanele în cuptor, timp de 20 de minute. Cât sunt fierbinţi, se toarnă în ele zacusca. Se presează cu o lingură compoziţia din fiecare borcan, ca să nu rămână goluri, se înfiletează capacele şi se lasă la răcit sub o pătură peste noapte.