1. Se aleg vinete cât mai închise la culoare, lucioase şi pufoase la pipăit. Se coc direct pe flacăra aragazului sau pe grătar. Se întorc pe toate părţile, având grijă să fie bine coapte. Se curăţă de coaja arsă, se dau cu sare şi se lasă la scurs pe un tocător înclinat. Roşiile se spală şi se fac suc, care se pune la fiert şi se lasă să scadă.

2. Gogoşarii şi ardeii graşi se spală, se şterg şi se coc pe o plită foarte bine încinsă. Se pun într-o cratiţă, se dau cu un praf de sare, se acoperă şi se lasă 30 minute. Se curăţă apoi de coajă şi de seminţe.

3. Ceapa şi morcovii se toacă mărunt sau se dau pe răzătoare şi se călesc în tot uleiul, doar cât devin lucioase, fără să se prăjească. Se sting cu o jumătate pahar de apă şi se lasă să fiarbă 15-20 minute. Se adaugă vinetele, gogoşarii şi ardeii graşi, toate tocate mărunt sau date prin maşina de tocat, şi sucul de roşii.

4. Se condimentează cu sare, piper, boabe de piper, foi de dafin şi usturoi pisat cu sare. Se lasă să fiarbă, amestecând mereu, circa o oră. Se pune fierbinte în borcane, se acoperă şi se lasă 30 minute în cuptorul încins, dar stins.

5. Se păstrează pentru iarnă, de preferat într-un loc rece.