Zacuscă picantă
1. Se coc vinetele, se curăţă şi se lasă să se scurgă în sită. Se coc gogoşarii, se curăţă, se lasă la scurs, se curăţă de seminţe şi se taie în bucăţele.
2. Se toacă ceapa mărunt şi se pune la călit în ulei, la foc mic, până când devine transparentă. Se adaugă usturoiul care, în prealabil, a fost curăţat şi tocat mărunt, roşiile, după ce au fost curăţate de pieliţă şi tăiate feliuţe subţiri, bucăţile de gogoşar copt, vinetele coapte şi tocate, ardeiul iute tăiat rondele, sarea şi piperul, după gust, şi se lasă să fiarbă la foc mic.
3. Când sosul s-a îngroşat şi uleiul s-a ridicat deasupra, zacusca este gata şi se dă la o parte de pe foc.
4. Se toarnă fierbinte în borcane de 400 g, lăsând un spaţiu gol de 2 cm din marginea borcanului. În fiecare borcan se pune deasupra câte o lingură de ulei fierbinte, înainte de a pune înfileta capacul.