Zarzavat cu sare pentru ciorbe

1. Tot zarzavatul se curăţă şi se cântăreşte. (La 1 kg de zarzavat curăţat trebuie să se folosească 225 g sare grunjoasă.) Se spală apoi, se taie mărunt sau se rade şi se pune într-un castron mai mare sau un lighenaş. Pe fiecare strat se presară sare, iar ţelina se toacă ultima şi imediat se presară cu sare, apoi se amestecă şi se acoperă cu restul zarzavatului.

2. Se acoperă cu un capac şi se pune la rece până a doua zi. Se adaugă boabele de muştar şi verdeaţa tocată mărunt şi se amestecă. Se pune apoi compoziţia în borcane bine spălate şi uscate, care se acoperă cu celofan sau se închid cu capace. Se păstrează în cămară.

3. Se foloseşte la ciorbe (o linguriţă la 2 l de supă), având grijă să nu se mai adauge sare, decât la sfârşit, dacă mai este cazul.