Marea castigatoare MasterChef ne-a impartasit multe dintre secretele pe care le are in bucatarie, cum a invatat numeroase trucuri, dar si ce o atrage cel mai mult pentru viitorul ei in domeniul culinar.

Ce ai invatat dupa participarea la acest show?

Am constatat, in primul rand, ca perseverenta te duce acolo unde iti doresti si iti propui. Am invatat ca trebuie sa fiu naturala si sa imi ascult primul instinct.

Cine sau ce ti-a dat cele mai multe emotii in concurs?

Jurizarea farfuriilor a reprezentat de fiecare data unul dintre cele mai tensionate momente pentru mine, pentru ca trebuia sa iau contact direct cu chefii.

Cat de mult au contat concentrarea si increderea, in ce te priveste?

Au fost cele mai importante lucruri pentru mine, care m-au ajutat de fiecare data si m-au condus spre castigarea concursului.

Te-ai gandit ca ceea ce faceai la 10 ani, pregatind masa pentru familia ta (care lucra toata ziua in caldura, facand caramizi) iti va schimba de fapt viata 18 ani mai tarziu?

Niciodata. Cu siguranta visam sa fac altceva. Dar nu m-am gandit ca o sa devin atat de pasionata de gastronomie sau ca o sa lucrez intr-o bucatarie. La varsta de 10 ani visam sa ma fac actrita sau prezentatoare de televiziune.

Cum erau acele vremuri?

Foloseam de multe ori ingrediente de sezon. Pe timp de vara aveam foarte multe legume si am gatit tot timpul traditional.

Ai fost nevoita sa schimbi diferite case si scoli, dar ai invatat si ai intrat la facultate in Ploiesti. Apoi ai plecat in Spania. Cum privesti experienta traita printre straini?

Experienta traita printre straini m-a ajutat in formarea mea. Am invatat multe lucruri, am cunoscut diferiti oameni, diferite mentalitati si povesti. Am venit incarcata cu multe cunostinte si cu siguranta vad viata diferit fata de cand am plecat din Romania. Si, odata cu experienta aceasta, mi-am dezvoltat si gusturile, am invatat sa imbin gusturile din bucataria noastra cu cele mediteraneene.

Unde locuiesti acum?

In satul sotului meu, unde avem o casuta a noastra. Sotul si baietelul nostru mi-au fost intotdeauna alaturi. Ei sunt sprijinul meu. M-au sustinut, iar daca eu sunt fericita si ei sunt fericiti.

Ce etape respecti intotdeauna in bucatarie?

Acord o mare atentie pregatirii legumelor. Incerc sa le folosesc in toate preparatele mele. Si am mai invatat ceva in Spania: ulei de masline, ceapa, usturoi, vin alb. Aceasta este baza pe care o folosesc cel mai des in mancarurile mele. Si o alta sursa importanta de inspiratie au fost posturile de cooking la care m-am uitat des dupa ce am nascut baietelul.

Iti place sa gatesti preparate din bucataria romaneasca sau internationala?

Pe primul plan a fost intotdeauna bucataria romaneasca, dar nu stiu cat mai respect retetele traditionale, avand in vedere ca deseori folosesc condimente internationale. Imi mai place sa pregatesc caracatita in stil gallego, peste in crusta de sare, paella sau salmorejo, preparate din sudul Spaniei. Si ma incanta sa incerc si retete marocane, indiene sau braziliene.

Care ti se par mai usor de pregatit?

Mai rapide si mai usoare sunt cele internationale. Noi folosim tehnica de slow cooking (n.r.: prepararea lenta, la foc mic) si asta face ca mancarea romaneasca sa fie mai gustoasa.

Multi se incumeta sa deschida restaurante, sa scrie carti. Ar fi o provocare pentru mai tarziu?

Cu siguranta pentru mai tarziu. Acum vreau sa capat si mai multa experienta. Cat despre scrisul unei carti de bucate… as prefera o emisiune TV.

Planuiesti sa cunosti lumea si sa aprofundezi secretele gastronomiei?

Da, mi-ar placea sa calatoresc, sa cunosc oameni si sa descopar retete vechi pe care as vrea sa le „readuc la viata”.

Sfaturile Jesicai:

  • Nu alerga niciodata pentru un ingredient care ti se pare necesar. Incearca sa inlocuiesti cu ce ai la indemana.
  • Foloseste intotdeauna ingrediente proaspete, autentice, din piata sau, daca e posibil, de la tine din gradina.
  • Gusta constant din absolut tot ce gatesti.