Daca ai incercat pana acum vreo reteta ce contine lapte condensat, sigur stii ca laptele condensat din comert nu e ceea ce strainii numesc lapte condensat. In schimb, varianta disponibila la ei este mult mai pastoasa, deja indulcita, redusa cu 40-50% din volum, ce poate fi folosita cu usurinta pentru a inlocui chiar mai multe ingrediente dintr-un foc, motiv pentru care au aparut si retetele cu putine ingrediente.
Laptele condensat din comert este foarte similar laptelui obisnuit, doar ca este putin mai gras si e adesea cel folosit in cafea. Pentru a il putea folosi intr-o reteta e recomandat sa il prepari in casa, din lapte integral (vezi reteta clasica de lapte condensat).
Ce faci insa daca te grabesti, si in niciun caz nu ai timp sa stai sa prepari laptele condensat in prealabil? Ei bine, iata o metoda salvatoare, cu ajutorul careia laptele condensat e gata in nici 5 minute, fara fierbere.
Cum prepari laptele condensat in 5 minute
Pentru fiecare masura de lapte praf folosit, adauga 1/2 masura de zahar pudra si 1/2 masura de apa incalzita (data intr-un clocot si racita 3-4 minute).
De exemplu, daca folosesti o cana de ceai pentru masurat, vei adauga o cana de lapte praf, 1/2 cana apa si 1/2 cana zahar pudra. Totodata, adauga si o lingura de unt pentru fiecare cana de lapte praf folosit. Acesta da o consistenta mai cremoasa si mai grasa laptelui consendat.
Pune toate ingredientele intr-un blender si amesteca-le pentru 3-4 minute, iar laptele condensat va fi gata de folosit. Daca ai facut prea mult, il poti pastra in borcane acoperite, timp de 1-2 luni maxim.
Sfat util:
✽ Cand gatesti cu lapte condensat, tine cont ca acesta contine deja o cantitate considerabila de zahar, deci dulciurile tale cel mai probabil nu au nevoie de un surplus.