Matcha a intrat în atenția lumii occidentale relativ recent deși matcha este una dintre primele specialități de ceai verde din lume. ”Inventat” în China, matcha a fost adus în Japonia de călugării budiști care consumau matcha înaintea sesiunilor de meditație. Popularitatea pudrei de ceai verde se datorează însă shogunilor și samurailor japonezi care, încrezători în efectele benefice ale matcha, obișnuiau să bea acest ceai înainte de a pleca la luptă pentru energie și concentrare sau după luptă pentru a se reface psihic și fizic.
Ce este Matcha și ce îți trebuie pentru a prepara un ceai matcha
În traducere cuvântul matcha înseamnă pudră de ceai verde. Însă pentru a fi demnă de a fi transformată în matcha, frunza de Camellia Sinensis parcurge un drum lung și trece prin etape riguros controlate. Prima dintre ele este umbrirea plantelor de ceai timp de câteva săptămâni înainte de recoltarea frunzelor. Pentru a compensa reducerea nivelului de lumină solară, plantele produc frunze subțiri și late cu un nivel mai ridicat de clorofilă. Recoltarea acestor frunze se face manual și pentru matcha sunt culese doar primele 3-4 frunzulițe aflate pe vârfurile crengilor. Acesta este motivul pentru care un matcha autentic are o culoare verde intens și un gust umami puternic. După recoltare frunzele de ceai rezervate producerii de matcha sunt procesate imediat pentru a evita fermentarea iar apoi sunt măcinate și transformate în pulberea fină.
Matcha de calitate este esențial pentru prepararea unui ceai autentic însă fără ustensile specializate nu vei putea obține băutura fină și cremoasă despre care vorbește toată lumea. Vei avea nevoie de un bol pentru matcha, o sită pentru a cerne pulberea de ceai care are tendința de a forma mici bulgărași, un termometru pentru a te asigura că apa are temperatura corectă și un chasen sau pămătuf pentru omogenizare. Le găsești la MatchaBar împreună cu toate celelalte ustensile folosite în timpul chanoyu, faimoasa ceremonie japoneză a ceaiului. Pe același site, în secțiunea blog, vei găsi informații complete despre utilitatea și semnificația fiecărui instrument dar și un video care îți arată pas cu pas cum să prepari în mod corect un ceai matcha.
Matcha: beneficii
Pe la 1200 călugărul budist Myoan Eisai a scris Kissa Yojoki, în traducere ”Cum să rămâi sănătos bând ceai”, o carte în două volume despre matcha, carte ce conținea informații despre cultivarea arborelui de ceai, despre procesul de obținere a matcha din frunzele acestei plante dar și capitole întregi dedicate beneficiilor matcha pentru sănătate. Myoan Eisai se baza în mod exclusiv pe observații empirice însă descoperirile sale au fost confirmate secole mai târziu cu ajutorul științei moderne.
De exemplu, Myoan Eisai care credea că matcha este ”elixirul vieții și cheia magică spre longevitate”, scria despre efectele pozitive ale matcha asupra organelor interne, în mod special asupra inimii. Studiile au arătat că într-adevăr matcha contribuie la prevenirea anumitor afecțiuni cardiovasculare. Un alt efect demonstrat al consumului de matcha este capacitatea sa de a reduce riscul apariției bolilor de ficat ca de exemplu diabetul.
De-a lungul secolelor, matcha a devenit cunoscut și ca ”meditație lichidă” iar studiile compușilor din matcha ne explică și care este motivul din spatele efectului calmant și energizant al matcha: prezența L-teaninei. Acest aminoacid acționează asupra creierului, influențând nivelul de dopamină, serotonină și cortizol. Astfel L-teanina, prezentă în concentrații mult mai mari în matcha decât în orice alte ceaiuri, induce o stare de relaxare, îmbunătățește capacitatea de concentrare, atenția și timpul de reacție, îmbunătățește calitatea somnului, reduce nivelul de stres, etc.
L-teanina și cofeina din matcha sunt motivul pentru care Eisai credea că matcha este un remediu împotriva mahmurelii și auzind că shogunul Sanemoto no Minamoto suferă de mahmureală i-a trimis acestuia un bol cu matcha pentru a-l ajuta să se refacă. Se pare că shogunul, impresionat de efectul băuturii, a continuat să bea matcha și este considerat unul dintre ambasadorii matcha pe teritoriul Japoniei.
Despre nenumăratele proprietățile benefice ale matcha poți citi și aici. Este important însă să reții că deși matcha este un superaliment, nu poate face miracole de unul singur ci ca parte a unei diete echilibrate. În același timp, nu tot ce este etichetat că “matcha” este matcha de calitate. Asigură-te de fiecare dată că achiziționezi matcha corect etichetat ca grad (Culinar sau Ceremomial), întotdeauna cu țara de origine specificată pe ambalaj și întotdeauna alege Japonia – este singura care folosește tehnica de acoperire a plantațiilor – “kabusecha” – care conferă ceaiului Matcha atâtea beneficii. Este de asemenea important să iei de la cei care au notorietate în comercializarea Matcha pe piață deoarece ei o achiziționează din surse controlate, cu alte cuvinte un matcha fără pesticide sau alte substanțe nocive pentru organism.
Sursa foto: pexels.com