Supă de linte cu costiţă afumată

1. Lintea se curăţă de impurităţi şi se spală. Se lasă în apă rece de seara până dimineaţa, apoi se schimbă apa şi se pune la fiert în 4 l de apă cu 1-2 crenguţe de cimbru. Cine doreşte mai poate schimba apa o dată. 2. Se lasă să fiarbă 30 minute, apoi se adaugă […]

Supă de gulii cu crutoane

1. Se curăţă ceapa, păstârnacul şi morcovii. Se taie în sferturi şi se pun la fiert în 3 l de apă cu sare. Se lasă să fiarbă 30 minute, apoi se scot şi se adaugă cartofii şi guliile tăiate cubuleţe. 2. Se acoperă şi se fierbe în continuare până se înmoaie legumelele. Se potriveşte la […]

Ciorbă de perişoare

1. Se curăţă şi se spală morcovii, o ceapă şi păstârnacul. Se toacă şi se pun la fiert într-o oală, cu 2 l de apă cu sare. Se lasă să fiarbă jumătate de oră, apoi se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe şi se lasă în continuare pe foc. Orezul se curăţă şi se spală. 2. […]

Supă de praz (de post)

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Morcovii, ţelina şi păstârnacul se taie în sferturi şi se fierb 30 minute într-o oală cu 3 l de apă şi un praf de sare. 2. Se strecoară supa şi se pune din nou la foc. Zarzavatul fiert se lasă deoparte. Se adaugă prazul tăiat rondele, usturoiul […]

Supă de pui cu legume

1. Carnea se spală şi se pune la fiert în 2 litri de apă cu un praf de sare. După primul clocot, se spumează. Toate legumele se curăţă şi se spală. Se adaugă ceapa, morcovii şi păstârnacul, toate tăiate sferturi. Se acoperă şi se lasă să fiarbă, la foc mic, 15 minute. 2. Se pun […]

Supă de legume

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. 2. Într-o oală cu 3 litri de apă şi un praf de sare, se pun ceapa, prazul, morcovii şi păstârnacul, toate tăiate mărunt. Se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se adaugă conopida, cartofii şi dovlecelul tăiate cubuleţe. Se acoperă şi se lasă să fiarbă până se […]

Supă de roşii cu crutoane

1. Pieptul de pui se spală şi se pune la fiert într-o oală cu 2 l de apă cu sare. După primul clocot se spumează sau se schimbă apa. Se adaugă ceapa, morcovii, păstârnacul, pătrunjelul şi ardeiul gras, toate legumele curăţate, spălate şi tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă 30-35 minute, până se fierbe […]

Supă de ceapă

1. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie felii. Se dă prin făină şi se căleşte foarte puţin în ulei. Se stinge cu apă şi se înăbuşă 10 minute, apoi se adaugă 2 l apă fierbinte şi se fierbe 30 minute. 2. Se pune sucul de roşii, se potriveşte la gust cu sare şi […]

Gulaş-supă cu tăiţei

1. Carnea se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în 3 litri de apă. Se spumează sau se schimbă apa după primul clocot. Se lasă să fiarbă cu focul mic aproximativ o oră. Se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, apoi morcovii şi pătrunjelul tăiate fideluţă. Se sărează, iar după 20-25 minute […]

Supă cremă de ciuperci cu crutoane

1. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felii subţiri. Ceapa şi morcovii se curăţă, se spală şi se taie în sferturi. Toate se înăbuşă în 60 g unt, la foc potrivit, 10-15 minute. 2. Legumele fierte se trec prin sită şi se pasează. Se adaugă făina dizolvată în jumătate pahar cu apă rece. […]