Fierbere
Ciorbă de fasole cu afumătură
1. Fasolea se curăţă, se spală şi se lasă la înmuiat 2-3 ore sau de seara până dimineaţa. Se pune la fiert în apă cu un praf de sare, iar după primele clocote se schimbă apa. Separat, afumătura se fierbe câteva minute, apoi se spală bine, se curăţă şi se taie bucăţi. 2. Se pune […]
Supă de cartofi
1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Prazul se toacă mărunt, ceapa se taie în sferturi, iar morcovii, ţelina şi pătrunjelul se taie în sferturi. Toate se pun la fiert într-o oală cu 3 l de apă şi un praf de sare. 2. Se lasă să fiarbă jumătate de oră şi se strecoară sau […]
Supă de vită cu crutoane
1. Se spală carnea şi se pune în apă rece. După jumătate de oră, se pune la fiert într-o oală cu apă şi un praf de sare. După primele clocote se schimbă apa şi se pune din nou pe foc. Se spumează şi se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Toate legumele se curăţă […]
Supă de fasole (de post)
1. Fasolea se curăţă, se spală şi se lasă la înmuiat în apă rece, 2-3 ore sau de pe o zi pe alta. Se limpezeşte şi se pune la fiert în apă rece. Se lasă să dea câteva clocote şi se schimbă apa. Se adaugă morcovii, păstârnacul, ţelina şi ceapa, toate legumele fiind curăţate, spălate […]
Borş de miel
1. Se spală bine costiţele de miel, se curăţă de pieliţe şi se pun să fiarbă în apă cu un praf de sare, la foc mic. 2. Se curăţă ceapa, morcovii şi usturoiul şi se taie cubuleţe. Ceapa se toacă mărunt. Când încep să fiarbă costiţele, se ia spuma şi se pun zarzavaturile. 3. Se […]
Ciorbă de viţel cu leuştean
1. Se spală rasolul de vită, se curăţă de pieliţe şi se pune să fiarbă în apă cu puţină sare. Când începe să fiarbă, se ia spuma, de câteva ori, până se limpezeşte zeama. 2. Se curăţă şi se spală ceapa, se taie mărunt, iar cartofii şi morcovii se taie cubuleţe şi se pun la […]
Borş rusesc
1. Se curăţă zarzavatul, se spală, se taie mărunt. 2. Se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa şi, când capătă o nuanţă aurie, se adaugă treptat morcovul, fasolea, mazărea, ardeii, conopida, păstârnacul, dovlecelul, cartofii şi se lasă să se înăbuşe. 3. Când zarzavaturile sunt bine pătrunse, se sărează şi se condimentează după gust, se […]
Supă mexicană
1. Ceapa, ardeii, dovleceii, morcovii şi cartofii se curăţă, se spală şi se pun să fiarbă întregi, în apă cu sare şi 2 linguri de ulei de măsline. După ce au fiert, se scot într-o sită. Ceapa se aruncă, iar celelalte legume se pasează cu blenderul. 2. Piureul de legume se amestecă cu zeama în […]
Borş rusesc
1. Se curăţă legumele, se spală, se taie mărunt şi se înăbuşă în uleiul de măsline treptat, începând cu morcovul tăiat rondele subţiri, apoi ceapa, fasolea şi mazărea, după care urmează restul, în afară de roşii. 2. Roşiile se opăresc între timp, se decojesc, se zdrobesc cu blenderul sau se taie mărunt. Când legumele s-au […]
Ciorbă “à la grec”
1. Se curăţă rasolul de pieliţe, se spală în 2-3 ape şi se pune la fiert în apă cu un praf de sare. Când începe să facă spumă, se ia spuma cu atenţie de câteva ori, până începe să clocotească. 2. Se acoperă oala cu un capac şi între timp se curăţă zarzavaturile, se spală, […]