Fierbere
Salată de paste cu peşte
Se pun pastele să fiarbă în apă cu sare şi o linguriţă de ulei, conform indicaţiilor de pe ambalaj. După ce au fiert, se scot din oală şi se lasă câteva minute în apă rece, apoi se pun în sită. Separat, se spală fileul de cod, se şterge cu un prosop absorbant şi după ce […]
Mămăligă “înnobilată”
Se pune apa la fiert cu o linguriţă de sare şi puţin mălai. Când începe să dea în clocot, se pune încet-încet şi restul de mălai şi se amestecă încontinuu cu făcăleţul. Se lasă să fiarbă în jur de 20 de minute, timp în care se amestecă bine. Între timp, se spală roşiile şi se […]
Pulpe de pui cu sos de smântână
Se spală pulpele de pui, se taie în două și se pun la fiert în apă cu puțină sare. Când sunt aproape fierte, se prepară sosul de smântână. Se topește untul într-o oală, se adaugă laptele, făina, se amestecă bine să nu se facă cocoloașe, apoi se toarnă smântâna. Se adaugă sare după gust, pătrunjelul […]
Piept de pui cu orez sălbatic
Se spală pieptul de pui, se taie cubulețe și se călește în puțin ulei. Se pune apoi apă, până acoperă carnea și se lasă la fiert. Când s-au înmuiat, se pun bucățile într- o tavă cu ulei, se ung cu unt și se bagă la cuptor. Se stropesc din când în când cu uleiul din […]
Ciorbă picantă de pește
Legumele se curăță, se spală și se taie în funcţie de preferinţe. Roșiile se curăță de pielițe și de semințe și se toacă. Peștele se spală și se taie cuburi. Într-o oală, se pun la fiert cepele, usturoiul, ardeii iuți, vinul și apa. Se lasă cam 15 minute. Când s-a înmuiat ceapa, se adaugă legumele […]
Pilaf cu urzici
Urzicile se spală temeinic și se scurg. Se pun la opărit în apă cu sare și oţet. Se lasă la fiert până sunt aproape gata. Într-o tigaie, se călește ceapa în unt. Se pune orezul spălat bine, dar doar umed, fără apă în el. Se lasă până devine transparent (ca orice început de rizotto). Se […]
Supă acră de salată cu jumări de ou
Se taie costița în franjuri mici și se pune la prăjit într-o tigaie, fără altă grăsime în afară de ceea ce lasă ea. Se rumenește câteva minute, până capătă o culoare frumoasă. Se scoate și se pune în oala în care urmează să se facă supa. În tigaie, peste grăsimea rămasă, se prăjește bine, pe […]
Borș de lobodă roșie de la Dersca
Toate legumele, mai puțin loboda roșie, se toacă în bucăți destul de mari și se pun la fiert în apă cu un praf de sare. Loboda roșie se spală bine și se taie în fâșii late de un deget. Apoi, se pune la fiert separat, în borș acru, de putină (dacă este prea acru se […]
Supă picantă
Se spală pieptul de pui cu apă rece şi apoi se lasă să se scurgă. Se dezosează, dacă este cu os, şi se taie cubuleţe foarte mici. Se pune uleiul într-o oală şi se călesc cubuleţele de pui. Se adaugă ceapa şi usturoiul spălate şi tocate şi ghimbirul ras pe răzătoarea mică. Se toarnă 3 […]
Carbonara cu bacon afumat
Se pun pastele să fiarbă în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet. După ce au fiert, se scot în sită şi se trec prin câteva jeturi de apă rece ca să nu se lipească între ele. Separat, se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă smântâna şi se condimentează cu sare şi piper, în […]