Fierbere
Supă grecească
1. Se spală pieptul de pui şi apoi se pune să fiarbă la foc mic, în apă cu sare şi câteva picături de ulei. 2. Se adaugă legumele curăţăte şi spălate şi se lasă să fiarbă. 3. Între timp, se alege orezul, se spală şi se pune să fiarbă într-o cratiţă, cu apă. După ce […]
Specialitate cu şalău
1. Se pun feliile de şalău să fiarbă în apă cu sare şi câteva boabe de piper negru. Se lasă aproximativ 15 minute la foc mic şi apoi se scot cu spumiera în sită, să se scurgă. 2. Pentru un gust bun, se presară cimbru şi câteva picături de lămâie amestecată cu ulei de măsline […]
Ciorbă ţărănească
1. Se curăţă legumele, se spală, se taie mărunt sau se dau pe răzătoarea mică, apoi se călesc câteva minute în uleiul de măsline. 2. Legumele se pun să fiarbă în apă cu sare şi cu un praf de piper. Se lasă să clocotească la foc mic. 3. Mazărea şi porumbul se trec prin câteva […]
Borş de sfeclă
1. Pentru început, se spală sfecla şi se pune să fiarbă separat, în apă cu sare sau se bagă la cuptor, după preferinţă. 2. Între timp, se curăţă legumele, mai puţin roşiile, se taie mărunt sau se rad pe răzătoarea mică şi se călesc câteva minute în ulei. Se adaugă cantitatea de apă, sarea, piperul […]
Ciorbă de cartofi cu smântână
1. Se curăţă legumele, se spală şi se taie cartofii şi ardeii cubuleţe, ceapa se toacă solzişori, iar morcovii se rad pe răzătoarea mică. 2. Legumele tăiate se stropesc cu puţin ulei şi se călesc câteva minute, apoi se adaugă cantitatea de apă şi se pun la fiert. 3. Separat, într-un bol, se pun ouăle […]
Cartofi gratinaţi
1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în coajă, în apă cu sare, la foc potrivit. După ce au fiert, se scot, se lasă să se răcească şi se curăţă de coajă. 2. Cartofii se taie felii potrivite. Între timp, se topeşte untul într-o tigaie, la foc mic, apoi se toarnă peste cartofi. […]
Tocană picantă cu carne
1. Se taie cârnaţii şi fleica de porc bucăţele şi se călesc în ulei. Se pune apă şi se lasă să fiarbă. 2. Separat, se toacă ceapa mărunt, ciupercile se curăţă, se spală şi se taie feliuţe potrivite şi se călesc împreună cu carnea. 3. Cartofii, morcovii şi ardeii se curăţă, se spală, se taie […]
Supă-cremă de morcovi
1. Se spală şi se curăţă morcovii şi celelalte legume, apoi se pun să fiarbă în apă cu sare şi un praf de piper. Se acoperă oala şi se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Se verifică dacă au fiert toate legumele, se scot în sită, ceapa se aruncă iar restul se pasează cu […]
Salată italienească
1. Pastele se pun să fiarbă în apă cu sare şi puţin ulei, aproximativ 20 de minute. După ce au fiert, se scot din apă şi se trec în câteva jeturi de apă rece apoi se lasă la scurs, într-o sită. 2. Separat, se scot bucăţile de anşoa din borcan şi se scurg pe un […]
Risotto cu legume şi carne
1. Mazărea se trece prin câteva jeturi de apă călduţă. Se curăţă ceapa şi se căleşte în unt împreună cu ciupercile mărunţite şi cu muşchiul de vită tăiat cubuleţe. 2. Se adaugă orezul, mazărea, porumbul, morcovii şi dovlecelul tăiat cubuleţe şi se călesc la foc mic. După câteva minute se adaugă un pahar cu apă […]