După o zi încărcată simțim nevoia de ceva gustos, dar ce ne facem dacă ținem la silueta sau suntem vegani? Nu este nevoie să ne limităm la câteva alimente reci și fade, pentru că există numeroase rețete fără carne care sunt de-a dreptul delicioase. Legumele, fructele, ierburile aromatice, semințele și condimentele nu sunt doar pline de fibre și nutrienți, ci și de gust, mai ales atunci când se gătesc în combinația potrivită. Masă de seară trebuie să fie ușoară și consistentă, pentru a avea un somn bun și un stil de viață sănătos. Descoperă în continuare 3 idei vegane pentru cină absolut delicioase.
-
-
Tocana de vinete și năut
-
Ingrediente
Această rețetă este din categoria slow cooking, dar savoarea preparatului final merită fiecare minut. Pentru 4-6 porții, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 g de năut lăsat la înmuiat 6-8 ore
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin și încă puțin pentru servire
- 2 cepe, tăiate fin
- 6 căței de usturoi pisați
- 1 lingură de amestec de condimente ușor picant
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 legătură de pătrunjel tocată mare
- 3 vinete medii, tăiate în rondele de 2 cm
- 2 cutii de roșii tocate de 400 g
- 1 lămâie
- 50 g de semințe de pin prăjite
- Lipie sau pită, pentru servire
Mod de preparare
Scurge năutul și fierbe-l într-o oală cu apă sărată timp de 10 minute, apoi scurge-l din nou. Încinge ulei într-o tigaie și prăjește ceapă 10 minute sau până când începe să se înmoaie. Adaugă usturoiul, amestecul de condimente și scorțișoară și amestecă timp de 1 minut. Mută conținutul din tigaie într-o cratiță și adaugă năutul, rondelele de vânătă, roșiile și o cană de apă. Asezonează, acoperă cu un capac și lasă la cratiță la foc mic până când vinetele și năutul se înmoaie și tocană scade. Îndepărtează cratița de pe foc și presară semințele de pin și frunzele de pătrunjel. Stropește cu ulei de măsline și servește cu lipie sau pita.
-
-
Risotto cu orz și brocoli
-
Ingrediente
Brocoli și orzul sunt pline de vitamine și scad colesterolul și sunt sățioase. Pentru a găti 2 porții din acest preparat vegan consistent și cu puține calorii îți trebuie:
- 100 g de orz integral
- 1 cub de supă
- 2 linguri de ulei de rapiță
- 1 praz mare, tocat
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură de frunze de busuioc
- Suc de lămâie
- 125 g de brocoli
Mod de preparare
Toarnă 1 l de apă rece peste orz și lasă-l să se înmoaie peste noapte. În ziua următoare scurge orzul și păstrează lichid pentru a prepară 500 ml de supă. Încinge jumătate din ulei într-o cratiță și călește până se înmoaie. Mută jumătate din praz într-un castron, apoi adaugă orzul și supă în cratiță, acoperă și fierbe înăbușit timp de 20 de minute. Între timp, pune usturoiul, busuiocul, uleiul rămas, sucul de lămâie și 3 linguri de apă în castronul cu praz și, cu un mixer, transformă conținutul în pastă. După 20 de minute de fiert orzul, pune brocoliul în cratiță și gătește 5-10 minute până ce se înmoaie. Transferă în cratiță și piureul cu busuioc, apoi pune risotto-ul în boluri de servire.
-
-
Chilli de fasole și ardei
-
Ingrediente
Acest preparat ușor de preparat și rapid. Pentru a pune în practică rețeta ai nevoie de:
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 ceapă, tocată
- 350 g de ardei gras, feliat
- 1 lingură de chimen măcinat
- 1-3 lingurițe de pudra de chilli
- 1 lingură de boia dulce
- 400 g de fasole la conservă, scursă
- 400 g de roșii tocate la conservă
Mod de preparare
Încinge uleiul într-o cratiță mare și călește ardeiul gras și ceapă timp de 8 minute sau până când se înmoaie. Adaugă mirodeniile și continuă să gătești timp de 1 minut. Pune și fasolea și roșiile ,dă oală în clocot și fierbe chilli-ul înăbușit 15 minute , până se îngroașă. Servește cald, cu orez sau altă garnitură.
Cele 3 idei vegane pentru cină pe care ți le-am prezentat sunt pline de savoare. Încearcă-le și tu în bucătăria proprie sau, dacă nu ai timp, comandă online preparate fără produse de origine animală. Comandă prin Food Panda dacă esti în Craiova și bucură-ți papilele gustative cu cele mai gustoase mâncăruri vegane.
Sursa foto: pexels.com