Am auzit cu toții – cunoscători sau mai puțin cunoscători în ale gastronomiei – despre dieta raw vegan, devenită mai mult decât un stil de a mânca, un stil de viață. Deși au fost nenumărate discuții pro sau contra acestei diete, ajunse uneori până la stadiul de controverse aprinse, dieta bazată pe hrană crudă nu pare să fie doar un moft sau o modă.
Cei care susțin acest tip de dietă mărturisesc că promovează consumul de alimente neprocesate termic, pline de fibre si de vitamine, benefice pentru sănătate. Dacă ești pasionat de domeniul gastronomiei și dacă te tentează să experimentezi o serie de rețete găsești pe Curtea Veche cărți de bucate.
Ce trebuie să știi însă despre mâncarea raw vegan?
Noi îți oferim câteva informații, însă te sfătuim să vorbești cu un medic nutriționist înainte de a lua decizia de a urma o asemenea dietă. Denumirea raw vegan sau raw food înseamnă alimentaţia vegană – fără ingredient de origine animală, ci doar vegetală – fără foc.
Conține nutrienții necesari pentru sănătate!
Știm cu toții că alimentele gătite la temperaturi înalte își pierd aproape în totalitate nutrienții. În schimb, prin consumarea fructelor, legumelor, nucilor și semințelor crude si proaspete, poți beneficia de toți acești nutrienți absolut esențiali pentru sănătate.
Marea majoritate a celor care încearcă prin alimentație să își aducă o stare de bine în corp de cele mai multe ori se interesează de sănătatea întregului: minte, trup și suflet sănătos.
De pildă, un studiu finlandez a arătat că dieta raw vegan duce la scaderea colesterolului și a trigliceridelor, dar în același timp, la un deficit de vitamina B12, esențială în dezvoltarea celulelor. Lipsa ei duce la anemie și probleme neurologice. Așa că, cel mai bine este să găsiți o cale de mijloc.
În plus, hrana gătită la temperaturi înalte îngreunează digestia, iar acest lucru poate fi observat de fiecare dintre noi după o masă copioasă. În schimb, o masă alcătuită exclusiv din fructe și legume proaspete are un rol revigorant și energizant pentru organism.
Încetinește procesul de îmbătrânire!
Specialiștii spun totodată că adoptarea unui stil alimentar bazat pe hrană vie are efecte pozitive și în ceea ce privește încetinirea procesului de îmbătrânire. De altfel, efectele asupra tenului și ale pielii devin vizibile imediat după adoptarea acestei dietei. Mai exact, tenul se curăță de acnee și de impurități, iar fața noastră devine mai luminoasă și mai curată. Nu sună rău, nu?
Ameliorează sau chiar vindecă boli grave!
O serie de specialiști din domeniul sănătății susțin că o dietă raw vegan, în special atunci când este alcătuită din produse organice, poate fi un factor hotărâtor în stoparea și chiar în vindecarea unor boli grave.
Nu trebuie să luăm însă nimic cu titlul de certitudine, deoarece sunt voci avizate care spun că medicina alopată rămâne singurul mod concret de tratare a unor boli care necesită medicamentație și intervenții chirurgicale complicate.
Dieta raw vegan, la modă printre vedete!
Multe vedete se numără printre susținătorii acestui tip de dietă, modelul lor fiind urmat și de alte persoane. Demi Moore, Uma Thurman, Nathalie Portman, Sting și Beyonce au sau au avut pentru o perioadă de timp o dietă bazată doar pe mâncarea în stare crudă.
Dacă și tu ai ales deja să urmezi acest tip de dietă, te sfătuim să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul, pentru a nu-ți produce dezechilibre și a te priva de nutrienți esențiali. Nu trebuie neapărat să te încadrezi în tiparele modei, important este să-ți cunoști organismul și să-ți găsești propria măsură de hrană sănătoasă.