Acest ghiveci grecesc de legume, briam, se consumă pe insula elenă cu feta la grătar, însă merge foarte bine și lângă o friptură.
150 ml ulei de măsline extravirgin, plus dacă este necesar 1 vânătă mare 1 ceapă mare 3 căței de usturoi 800 g cartofi mari 6 roșii medii 12 roșii cherry 5 dovlecei 300 g roșii pasate 1 lingură oregano uscat ½ buchet de pătrunjel (15g)
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 220 ° C/gaz 7.
- Tăiați vinetele în felii de 1 cm pe lungime sau rondele.
- Aruncați ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu și gătiți vinetele în mai multe serii ca să nu le înghesuiți timp de 5 până la 7 minute sau până se înmoaie și devin aurii, adaugând din când în când, dacă e nevoie puțin ulei de măsline. După ce s-au păjit se pun într-un bol mare.
- Curățați și tăiați ceapa și usturoiul. Adăugați ceapa și usturoiul în tigaia goală, cu puțin ulei, dacă este necesar, și lăsați-l timp de 5 minute sau până la înmuiere. Transferați în castron cu vinete.
- Tăiați cartofii în cuburi de 1 cm, tăiați subțiri roșiile medii și feliați dovleceii.
- Adăugați cartoful, toate roșiile, dovlecelul, rosiile pasate și 200 ml apă în bol. Se presară cu oregano, apoi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Condimentați generos cu sare de mare și piper negru.
- Amestecați bine cu mâinile ca să se combine aromele, apoi turnați totul într-un vas mare rezistent la cuptor. Se adaugă deasupra și restul de ulei rămas.
- Coaceți 30 de minute, apoi dați cuptorul mai mic cu o treaptă la 200 ° C / gaz 6. Se coace încă 20-30 de minute sau până când s-a rumenit și legumele sunt fragede. Se lasă să se răcească ușor înainte de servire. Pentru un plus de gust, la final puteți să puneți deasupra și puțin cașcaval. Se poate servi pe pat de orez sau ca la greci cu o bucată de brânză la grătar.