Nu exista Sambata Mortilor fara un platou de coliva traditionala, pentru a-i putea pomeni pe cei dragi, plecati dintre noi. Iata o reteta cu un succes garantat, pentru cea mai buna coliva pe care o poti face.

Ingrediente

1 kg arpacas 400 g zahar esenta rom -2 lingurite coaja rasa de lime/lamaie coaja rasa de portocala 500 g nuca macinata 2-3 pliculete zahar vanilat 1/2 lingurita sare
Mod de preparare:

1. Alege arpacasul (separa-l de impuritati) si da-l la fiert la foc mic, cu 3 L de apa si praful de sare.

2. Daca aragazul tau este pe gaz, intre cratita folosita si ochiul aragazului, asaza o tabla, incat cratita sa nu fie in contact direct cu flacara.

3. Amesteca periodic si gusta cand apa scade. Daca apa a scazut prea mult, insa arpacasul nu e inca fiert bine, mai adauga putina apa clocotita.

4. Dupa ce arpacasul a fiert, adauga zaharul si continua fierberea, amestecand bine pana ce zaharul s-a topit.

5. Adauga restul de ingrediente si acopera coliva cu folie de plastic si da-o la racit complet.

6. Dupa ce s-a racit, asaza coliva pe platouri si orneaz-o dupa gust, cu nuca de cocos/cacao/miez de nuca/ciocolata/bomboane colorate.