Aceasta reteta de cozonac este una slovena, insa in mare parte este similara cu cele traditional romanesti, pentru cozonacul autohton. Cozonacul, numit potica in slovena, merita incercat ca reteta alternativa in zilele de sarbatoare.
Ingrediente pentru maia
125 ml lapte caldut 60 g drojdie o lingura zahar
Ingrediente pentru restul aluatului
1,5 kg faina 125 g unt topit 3 oua 140 g zahar 250 ml smantana sare
Ingrediente pentru umplutura
350 g smantana 125 g unt o lingura coniac o lingurita vanilie 375 g nuci maruntite o lingurita scortisoara 325 g miere 3 oua 300 g zahar plus o lingura cate o lingurita coaja rasa de lamaie si portocala 250 g stafide aurii
Mod de preparare:
- Pentru maia, se desface drojdia in lapte, se adauga zahar si se lasa 10 minute. Intre timp, se pun 750 g faina intr-un vas, se adauga sare, zahar, unt, oua, smantana si apoi maiaua. Se amesteca. Se adauga restul de faina si se amesteca, pana ce aluatul se desprinde de peretii vasului.
- Se framanta 10 minute adaugand la nevoie putina faina, se pune intr-un vas uns cu ulei, se acopera si se lasa o ora sa creasca.
- Pentru umplutura, smantana se amesteca bine cu untul si cu nucile. Se adauga mierea, zaharul, coaja rasa de citrice, vanilia, coniacul si scortisoara. Albusurile se bat cu lingura de zahar ramasa si se adauga, amestecand delicat.
- Se imparte aluatul in trei, se intinde, se asaza amestecul cu nuci, se presara stafide, se ruleaza si se transfera in forma de copt unsa cu unt. Se fac gauri cu furculita, se acopera si se lasa la crescut 45 de minute. Se ung apoi cozonacii, cu cele trei galbenusuri batute si se coc o ora.
- Din cantitatile mentionate rezulta 3 cozonaci.