Gemul facut in casa este mult mai bun la gust si mult mai sanatos. Iar cel de caise nu trebuie sa iti lipseasca din camara!
Ingrediente:
1. Caisele spalate si fara samburi se pun in straturi alternative cu zaharul intr-o cratita.
2. Se lasa asa timp de 12 ore.
3. A doua zi, cratita se pune la foc si se lasa sa fiarba 15 minute din momentul in care incepe sa dea in clocot.
4. Se pune apoi gemul cald in borcane si se acopera cu capace. Se intorc pe capac sa se racoreasca asa.
Bunica te sfatuieste!
1. Cantitatea de zahar difera in functie de calitatea si dulceata fructelor. In general, se adauga intre 75 g si 1 kg zahar la 1 kg fructe.
2. Stropeste fructele cu zeama de la o jumatate de lamaie bine coapta, inainte sa le pui la fiert.
3. In timp ce fierb caisele, amesteca foarte des compozitia pentru ca se lipeste imediat de peretii vasului. Unele gospodine ung oala cu cateva picaturi de ulei, sa nu se prinda gemul.
4. Un truc mai putin cunoscut este acela de a fierbe 15 minute inainte caisele fara zahar, ca sa ramana aurii.