Se fac usor, intr-un timp relativ scurt, si sunt la fel de gustoase ca cele de cumparat. Uite cum faci gogosi cu gem sau ciocolata la tine acasa.
Ingrediente
100 ml lapte 25 g drojdie proaspata/un plic drojdie uscata 2 oua +200 g faina esenta de vanilie 1 praf sare
Ingrediente pentru umplutura
gem/crema de ciocolata
Mod de preparare:
- Intr-un castron incapator, cerne faina, apoi fa o gaura in centrul acesteia.
- Incalzeste laptele si dizolva drojdia in el, apoi toarna-l in mijlocul fainii.
- Amesteca compozitia, adauga sarea, ouale si vanilia, apoi continua sa adaugi faina pana cand obtii un aluat pufos, fin si nelipicios.
- Lasa aluatul sa creasca pentru 30 minute la cald. Dupa ce aluatul a crescut, intinde jumatate din cantitate si decupeaza forme in aluat, fie rotunde, cu o cana, fie cu alte forme de prajituri.
- Pune cate o lingurita de gem sau ciocolata in centrul a jumatate din formele decupate, iar cu cealalta jumatate, pe care nu ai pus gem sau ciocolata, acopera-le pe cele celelalte, formand un „sandvis”. Lasa-le la crescut pentru 10-15 minute.
- Lipeste bine marginile fiecarei gogosi, iar daca nu sunt suficient de lipicioase, unge-le cu putin lapte.
- Procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de coca ramasa, apoi prajeste gogosile in baie de ulei, cate 20-30 de secunde pe fiecare parte, caci se fac foarte rapid.
Sfat util
✽ Poti umple gogosile si dupa prajire, folosind un pos de decorat prajituri cu varf ascutit, pe care sa il umpli cu gem sau ciocolata. In acest caz, intinde aluatul mai putin, incat gogosile sa fie mai groase.