Gogosile cu vanilie si glazura de ciocolata in varianta de casa sunt similare cu cele pe care le gasesti in comert, insa e mult mai ieftin sa le faci tu si stii sigur ce mananci.
Ingrediente
350 g faina 1 pliculet drojdie uscata 3 linguri zahar 200 ml lapte integral 4 linguri unt 1 ou un praf sare
Ingrediente pentru crema de vanilie
250 ml lapte 2 linguri faina 2 linguri zahar 1 galbenus esenta de vanilie un praf sare
Ingrediente pentru glazura
120 g ciocolata neagra 80 ml smantana pentru frisca un praf sare
Mod de preparare:
- Combina laptele cald cu drojdia si 1 lingura de zahar, apoi las-o sa se activeze pentru 10 minute (vei observa ca incepe sa creasca). Separat, amesteca oul cu restul de zahar si untul topit, apoi adauga drojdia crescuta.
- Adauga faina si framanta (6-7 minute la robot, 10-12 de mana), pana ce obtii un aluat fin si omogen, deloc lipicios. Daca e cazul mai adauga putina faina.
- Lasa aluatul sa creasca pentru 2-3 ore uns cu ulei, acoperit si la cald.
- In rastimp prepara crema de vanilie: combina toate ingredientele si da compozitia la foc mediu.
- Amesteca in mod constant, pana ce crema se ingroasa, apoi da-o la rece, acoperita cu folie alimentara ce intra in contact cu crema.
- Cand aluatul a crescut mai bine de doua ore, scoate-l din recipient si framanta-l un minut pe blatul bine presarat cu faina. Intinde o foaie de cca 2 cm grosime si decupeaza gogosile cu o forma speciala sau un pahar.
- Lasa-le din nou la cald sa creasca pentru o ora.
- Prajeste gogosile in baie de ulei cate 2-3 odata, pe ambele parti, pana ce se rumenesc, apoi scoate-le intr-un castron tapetat cu hartie de bucatarie.
- Dupa ce gogosile se racesc putin, umple-le cu crema de vanilie, folosind un pos de ornat cu varf rotund si subtire.
- Topeste ciocolata cu smantana pentru frisca la microunde sau bain marie, apoi trece fiecare gogoasa umpluta cu crema de vanilie prin ciocolata, cu partea de sus.
- Lasa gogosile la rece pentru 10-15 minute, apoi le poti servi.