Nu sunt din bucataria romaneasca, ci se numesc „hot cross buns” la origine, acesti mini cozonaci englezesti sunt putin mai usor de facut decat un cozonac obisnuit si sunt extrem de aromati, datorita mirodeniilor. In plus, sunt si glazurati si nu mai trebuie sa ii tai, fiind mult mai practici cand servesti musafirii.
Ingrediente pentru aluat
250 ml lapte 520 g faina 1 pliculet drojdie 100 g zahar 2 lingurite scortisoara 100 g stafide 3 linguri coaja de portocala 1 lingurita coaja de lamaie 1/2 lingurita sare 60 g unt 3 oua
Ingrediente pentru glazura
240 g zahar pudra 1 albus 1 lingura lapte
Mod de preparare:
- Incalzeste laptele si dizolva drojdia, impreuna cu 2 linguri din cantitatea de zahar, apoi da amestecul deoparte pana cand se umfla. Amesteca ingredientele uscate (scortisoara, faina, zaharul, sarea) cu coaja de lamaie.
- Intr-un recipient separat, bate 2 oua cu untul topit si adauga rezultatul peste ingredientele uscate, impreuna cu drojdia. Framanta aluatul pentru 10 minute manual sau 5 minute cu mixerul. La jumatatea timpului adauga stafidele si coaja de portocala.
- Continua framantarea aluatului pe blatul de lucru pudrat cu faina, pana cand devine nelipicios, apoi unge aluatul cu putin ulei si lasa-l sa creasca la cald pentru 1-2 ore.
- Dupa ce coca a crescut, ruleaz-o cu grija pe blat sub forma lunguiata, apoi tai-o in bucati egale. Rotunjeste fiecare bucata si pune-le in tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le sa creasca din nou pentru 40-50 de minute.
- Unge chiflele dulci cu un ou batut, amestecat cu putin lapte si da-le la cuptor pentru 25-30 de minute, sau pana trec testul scobitorii si lasa-le sa se raceasca complet.
- Bate zaharul pudra cu albusul si cu laptele, pana cand obtii o consistenta usor cremoasa, dar lichida. Pune glazura intr-o punga, taie-i coltul si foloseste-o ca un pos pentru a trasa cate o cruce pe fiecare chifla. Lasa glazura sa se intareasca inainte de servire.
Vezi si
10 sfaturi pentru cozonaci perfecti
Cum sa vopsesti ouale in degrade