Prajitura Pavlova e unul din cele mai contrastante deserturi: crocan, cremos, acrisor si dulce, toate in acelasi timp, mai ales daca folosesti capsuni pentru decor.
Originea desertului este extrem de contestata, fiind o prajitura creata fie in Australia, fie in Noua Zeelanda. Muza pentru faimosul desert a fost balerina rusoaica Anna Pavlova, in urma unui turneu desfasurat in cele doua tari.
Ingrediente
6 albusuri 300 g zahar 2 linguri amidon 1 lingurita zeama lamaie 1 lingurita esenta vanilie
Ingrediente pentru ornat
400 ml smantana pentru frisca 2 linguri zahar pudra 250-300 g capsuni
Mod de preparare:
- Bate albusurile aduse la temperatura camerei, pana ce devin o spuma usoara si isi maresc considerabil volumul.
- Adauga treptat zahar, cate o lingura odata, in timp ce mixezi compozitia. Cand albusurile capata consistenta buna de bezea, adica lucioasa si foarte ferma, incorporeaza esenta de vanilie, amidonul si zeama de lamaie.
- Toarna compozitia de bezea in pos, cu cel mai mare varf stea, si formeaza prajiturelele pe o tava tapetata cu foaie de copt, cam de 10 cm in diametru. Turteste usor centrul fiecareia cu spatele unei lingurite.
- Da bezelele la cuptor pentru 75 de minute, la 100 de grade. Dupa 75 de minute lasa-le sa se raceasca complet in cuptor. In rastimp, bate frisca cu cele 2 linguri de zahar. Pune frisca in pos si, cand bezelele ies de la cuptor, orneaza-le in centru cu frisca si capsuni proaspete.