Placinta cu visine
120 minute
6 portii
Mediu
Placinta asta cu visine nu e tocmai traditionala, dar este exceptional de buna. Merita incercata si repetata, mai ales cu visine proaspete, la inceputul verii.
Ingrediente
360 g faina
1/2 lingurita sare
1 lingura zahar
1 pachet de unt
6-7 linguri apa rece
Ingrediente pentru umplutura
1 kg visine
1 lingura cu varf amidon
120-150 g zahar (dupa gust)
esenta vanilie
esenta migdale
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura unt
1 galbenus
1 lingura lapte
Ingrediente pentru ornat
zahar
Mod de preparare:
Prepararea aluatului
- Amesteca faina si sarea (ideal in robotul de bucatarie), apoi adauga untul taiat cubulete. Marunteste si amesteca toate ingredientele pana cand obtii o compozitie granulata.
- Adauga treptat cate 2-3 linguri de apa si amesteca, pana cand aluatul isi mentine forma cand il strangi. Injumatateste aluatul, rotunjeste ambele parti si da aluatul la frigider pentru 20-30 de minute.
Prepararea umpluturii de visine
- Scoate samburii visinelor, adauga zaharul, amidonul, esentele si zeama de vanilie peste ele. Amesteca si da umplutura deoparte.
Asamblarea placintei
- Intinde foile tinute la frigider, incat sa depaseasca tava cu 1-2 cm. Aranjeaza una dintre ele pe fundul tavii si pe pereti, incat sa ramana fixata. Pune visinele peste aluat, scurgandu-le cat mai bine de zeama ramasa. Deasupra pune lingura de unt, taiata bucatele mici.
- Asaza cea de-a doua foaie de aluat peste visine si indoaie marginile celor doua foi impreuna, pe dedesubt, catre peretele tavii, incat sa creezi un contur dublat.
- Modeleaza marginea, folosind degetele aratator si mijlociu, indoite, de la o mana si degetul aratator de la cealalta mana. Impinge cu degetul aratator aluatul, iar cu celelate 2, putin distantate, opune rezistenta de cealalta parte a marginii, de jur imprejur, pentru a da placintei un aspect foarte prezentabil.
- Bate un galbenus cu o lingura de lapte, unge aluatul, presara putin zahar si cresteaza aluatul cu cutitul in 4 locuri. Da placinta la cuptor pentru 20 de minute la foc mediu, apoi 30-40 de minute la foc mic.
Incearca si:
Panna cotta cu visine inclinata
Fursecuri cu visine in forma de inima
din aceeasi categorie
5 stars -
based on 250 reviews