Reteta de placinta cu lapte si gris e traditional greceasca, bogat insiropata si foarte cremoasa. Sigur vei regreta ca n-ai descoperit-o mai devreme.
Ingrediente
un pachet foi pentru placinta 160 g gris 1 L lapte 4 galbenusuri 2 oua 150 g zahar esenta vanilie coaja unei portocale 200 g unt
Ingrediente pentru sirop
1 L apa 500 g zahar 3 linguri miere un baton scortisoara 1/2 lamaie
Mod de preparare:
- Pune laptele pe foc, cu o bucata cat mai mare din coaja de portocala. Separat, bate cele 4 galbenusuri cu cele 2 oua si cu zaharul. Adauga grisul peste lapte si amesteca timp de 1-2 minute.
- Toarna galbenusurile foarte treptat in amestecul de lapte si gris, amestecand constant si energic. Dupa ce ai terminat de incorporat galbenusurile, mai amesteca un minut, apoi adauga esenta de vanilie si o lingura de unt topit. Amesteca din nou, acopera cratita si las-o deoparte.
- Unge o tava termorezistenta cu unt, si asaza 10 foi de placinta alternativ, in cruce, una cate una, ungandu-le bine pe fiecare cu untul ramas, topit la microunde. Scoate coaja de portocala si toarna intreaga cantitate de crema in tava.
- Unge bine cu unt si impatureste marginile foilor, ramase in afara tavii, incat sa acopere crema. Asaza o ultima foaie de placinta deasupra intregii tavi, indoita la mijloc. Unge-o si pe aceasta bine cu unt si aranjeaz-o la colturi, incat sa nu iasa in afara tavii.
- Taie placinta patratele superficial, cu grija sa nu iasa crema prin taieturi. Pune putin unt topit in taieturile facute cu cutitul, apoi stropeste placinta cu cateva picaturi de apa.
- Da placinta greceasca la cuptor pentru ~ o ora, sau pana se rumeneste bine. Pune apa intr-o cratita, cu zaharul, batonul de scortisoara si cu jumatatea de lamaie. Lasa siropul sa fiarba 2-3 minute, apoi stinge focul, adauga mierea si lasa-l sa se raceasca.
- Scoate placinta, las-o sa se raceasca 10 minute si insiropeaz-o din belsug. Serveste-o 3-4 ore mai tarziu.
Incearca si:
Placinta impletita cu scortisoara
Portokalopita – placinta cu portocale