Chiar daca scortisoara e aroma pe care o asociem sarbatorilor de iarna, asta nu inseamna ca nu putem savura o placinta aromata, facuta de la 0 in casa.
Ingrediente pentru aluat
300 ml lapte 2 linguri zahar 3 linguri unt o lingurita drojdie 1/2 lingurita scortisoara 450 g faina un praf sare
Ingrediente pentru umplutura
2 linguri unt 2 linguri zahar 1 lingura scortisoara 1 lingura zahar vanilat
Ingrediente pentru coacere
1 ou
Mod de preparare:
- Dizolva drojdia in 3 linguri de laptele caldut si las-o pentru 5-10 minute, apoi adauga restul de ingrediente, mai putin untul. Framanta timp de 10 minute, lasa aluatul acoperit pentru 20 de minute, apoi framanta pentru alte 10 minute, adaugand untul moale treptat, pe masura ce framanti. Lasa aluatul la crescut pentru 40 de minute.
- Combina toate ingredientele pentru umplutura (untul trebuie sa fie moale, dar nu lichid). Intinde aluatul pe o suprafata presatata bine cu faina, intr-o foaie groasa de 2-3 mm si cu forma dreptunghica.
- Asaza umplutura de scortisoara central, pe lungimea aluatului, iar marginile laterale taie-le din loc in loc, la distante egale, ca pe niste franjuri. Adu lateralele franjurate pe rand unul peste altul, incat sa formezi o impletitura. Unge placinta cu oul batut si da-o la cuptor (preincalzit), pentru 20-25 de minute.