Prajitura cu mac si caramel va completa perfect orice meniu de sarbatoare, dar o poti prepara in orice alt moment.
Ingrediente pentru blatul cu mac:
Ingrediente pentru foile albe:
Ingrediente pentru crema de cafea:
Ingrediente pentru frisca
Ingrediente pentru caramel:
1. Pentru blatul cu mac, intr-un bol se pun galbenusurile si se bat bine cu uleiul adaugat treptat, ca la maioneza. Se adauga apoi jumatate din cantitatea de zahar si se continua baterea pana se obtine o spuma. Se adauga laptele, macul si zaharul vaniliat, amestecand usor.
2. Separat, se bat albusurile spuma si se adauga jumatate din cantitatea de zahar ramasa. Se continua baterea pana se topeste tot zaharul si spuma devine sticloasa. Se combina cele doua amestecuri, se adauga praful de copt amestecat cu faina si, cu miscari de jos in sus, se omogenizeaza bine compozitia.
3. Se toarna aluatul intr-o tava tapetata (40/28 cm) si se da tava la cuptor, la foc mediu, pana ce prajitura este patrunsa. Se scoate tava din cuptor, se lasa prajitura sa se raceasca si apoi se rastoarna usor pe un blat de lemn sau gratar.
4. Pentru foile albe, intr-un castron se pun albusurile si se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar. Separat, in alt castron, se bat spuma galbenusurile cu restul de zahar si esenta de rom. Se toarna galbenusurile batute peste albusuri si se amesteca lejer cu un tel de sus in jos. Se pune apoi faina cernuta si se amesteca usor de sus in jos.
5. Compozitia rezultata se imparte in 2 parti si se toarna fiecare parte, pe rand, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, care se da la cuptor, la foc mediu, pentru 15-20 de minute. Dupa ce s-a copt, se scoate tava, se ia hartia din tava si se lasa foaia de blat sa se racesaca pe hartie. Se scoate abia dupa ce s-a racit. Se procedeaza la fel si cu cea de-a doua foaie.
6. Pentru crema de cafea, se incalzeste frisca la foc mic, fara a o lasa sa dea in fiert. Intr-un castronel se dizolva cafeaua intr-o lingura de apa clocotita, se adauga nucsoara, crema de whisky, cacaua si se amesteca pana se obtine o pasta care se se pune peste amestecul din cratita si se amesteca usor.
7. Separat, se bat galbenusurile cu zaharul si cu amidonul de porumb. Se toarna si amestecul de galbenus in cratita cu smantana in fir subtire si se amesteca pana ce compozitia devine neteda si fluida. Se lasa pe foc pana se ingroasa, amestecand constant, dupa care se ia de pe foc. Se dizolva gelatina in putina apa, pana ce lichidul absoarbe apa si se adauga la crema de cafea. Se amesteca bine cu un tel, pana ce aceasta este bine dizolvata, dupa care crema se da la rece o ora.
8. Pentru caramel, se pune zaharul intr-o craticioara la foc mediu, amestecand cu o spatula, pana ce toate bucatile de zahar se topesc, culoarea devine aurie si compozitia este foarte fluida. Se ia cratita de pe foc si
se adauga frisca amestecata cu semintele pastaii de vanilie. Se pune inapoi pe foc mic si se amesteca din cand in cand, pana ce zaharul se topeste complet si consintenta caramelului devine una mai groasa, moment in care se ia de pe foc si se pune untul.
9. Intre timp, se scoate crema de la rece, se toarna intr-un vas si se mixeaza bine pana ce devine spumoasa si tare. Se pune jumatate de crema deoparte si se amesteca cu inca o lingura de cacao.
10. Se pune pe un blat de lemn o foaie alba si se unge cu o parte din cantitatea de crema. Se asaza cu grija blatul cu mac si deaspura se intinde cel de-al doilea strat de crema, cea cu inca o lingura de cacao in plus. Se pune si ultima foaie alba, apoi se da prajitura la rece, cel putin o ora. Cand s-a racit, se toarna deasupra caramelul, se intinde pe toata suprafata prajiturii si se netezeste usor cu o spatula.