Blat pufos, crema delicioasa si aromata de zmeura, strat de fructe racoritoare. Acestea sunt cele 3 straturi ale prajiturii cu spuma si jeleu de zmeura, care poate parea complicata la prima vedere, insa nu este deloc asa.
Ingrediente pentru blat
4 oua 100 g zahar esenta de vanilie 70 g faina 2 linguri cacao
Ingrediente pentru spuma de zmeura si jeleu
500 g zmeura 2 linguri zahar (sau mai putin, dupa gust) 300 ml smantana pentru frisca 2 pliculete gelatina 240 ml+3 linguri apa fierbinte
Ingrediente pentru sirop
120 ml apa 2 linguri zahar o lingurita zeama de lamaie
Ingrediente pentru ornat
zmeura proaspata
Mod de preparare:
- Pune zmeura intr-o cratita, impreuna cu zaharul si o cana de apa, apoi da cratita la foc mediu. Amesteca pana cand zaharul se dizolva, iar cand zmeura da in clocot, opreste focul. Strecoara amestecul de seminte si pulpa de fruct, incat sa obtii un sirop concentrat si lasa-l la rece.
- Bate ouale bine (pentru 5-10 minute), impreuna cu zaharul si esenta de vanilie. Incorporeaza faina cernuta impreuna cu cacaua, cu o spatula, folosind miscari de jos in sus. Toarna compozitia intr-o tava de prajituri (~30/20 cm) tapetata cu hartie de copt si da-o la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20-25 de minute, sau pana cand devine aurie si trece testul scobitorii.
- Dizolva un pliculet de gelatina in 2-3 linguri de apa fierbinte si lasa-l deoparte. Bate smantana pentru frisca pana cand se tine de tel, incorporeaza 1/3 din cantitatea de sirop de zmeura obtinut mai devreme si gelatina dizolvata. Cand blatul iese din cuptor, scoate-l din tava, desprinde hartia de copt si asaza-l inapoi in tava. Amesteca ingredientele pentru sirop si insiropeaza tot blatul.
- Peste blat, toarna spuma de zmeura obtinuta, niveleaza, asaza zmeura proaspata peste si da prajitura la rece pentru 60 minute. In rastimp, in siropul de zmeura ramas adauga 240 ml apa fierbinte, impreuna cu pliculetul de gelatina si amesteca bine. Lasa lichidul sa se raceasca.
- Toarna sucul obtinut peste stratul de spuma de zmeura. Nu turna direct, ci pe spatele unei linguri, pentru a atenua caderea lichidului. Da prajitura la frigider din nou, pana cand stratul superior e complet intarit.
S-ar putea sa-ti placa si:
Cheesecake cu banane fara coacere