Acest desert este, desi numele nu sugereaza absolut deloc, un desert american. Numele de „Matase frantuzeasca” i-a fost cel mai probabil atribuit datorita consistentei foarte fine si cremoase pe care prajitura o are. Oriunde ar fi fost inventata, cert e ca e un deliciu!
Ingrediente pentru blat
Ingrediente pentru umplutura
1. Pune faina intr-un recipient, adauga untul topit si omogenizeaza amestecul cu o furculita (vei obtine o consistenta foarte uscata). Adauga 2-3 linguri de apa si, daca aluatul ti se pare prea subtire, mai adauga apa.
2. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar nu foarte moale. Intinde-l cu facaletul in forma rotunda si transfera-l intr-o tava rotunda de tarta (ruleaza-l pe facalet pentru a-ti fi mai usor). Coca trebuie sa se ridice pe peretii tavii, deci nu te grabi sa tai excesul inainte de a aranja in tava batatorind usor. Inteapa blatul pe toata suprafata folosind o furculita si da-l la cuptorul preincalzit pentru 12-15 minute, pana incepe sa prinda culoare.
3. Topeste ciocolata la bain marie si las-o sa se raceasca. Pune ouale intr-o cratita la bain marie impreuna cu zaharul la foc mic si amesteca continuu pana cand isi schimba consistenta, se deschide la culoare si se ingroasa. Cand crema s-a ingrosat, adauga ciocolata topita si amesteca pana omogenizezi. Adauga esenta de vanilie si lasa crema sa se raceasca.
4. Bate untul pentru 3-4 minute si adauga ciocolata combinata cu crema de oua, apoi mixeaza pana omogenizezi (5-6 minute). Bate smantana pentru frisca cu 2 linguri de zahar ca pentru ornat, apoi incorporeaza frisca in restul compozitiei cu miscari de jos in sus, folosind o spatula.
5. Toarna compozitia rezultata in blatul de tarta, niveleaza si da prajitura la frigider peste noapte. Inainte de a o servi, orneaz-o cu frisca ramasa.