Prajitura Muntii Carpati e un desert polonez delicios cu crema de vanilie si o crusta frageda. Prajitura se prepara dintr-un aluat similar cu cel de eclere, in sensul ca se gateste tot cu faina oparita.
Numele prajiturii e dat de crusta deosebita care se formeaza in urma coacerii, ce are un aspect de munti formati prin incretire.
Ingrediente pentru blat
Ingrediente pentru crema
Alte ingrediente
Pregatirea blatului pentru Prajitura Muntii Carpati
1. Topeste margarina cu apa si praful de sare, pana cand toate ingredientele sunt o masa omogena.
2. Da compozitia de pe foc, adauga faina si amesteca energic, pana obtii un aluat foarte gros. Continua sa amesteci pentru 2 minute la foc mic.
3. Bate compozitia cu mixerul pentru un minut, apoi incorporeaza cele 3 oua pe rand, pana obtii un aluat mai moale si foarte lipicios.
4. Intinde compozitia intr-o tava tapetata cu foaie de copt si da-o la cuptorul preincalzit la 220 grade, pentru cca 20 de minute, sau pana cand blatul se rumeneste.
In rastimp, pregateste budinca de vanilie:
1. Da 400 ml lapte la fiert si pastreaza 100 ml deoparte.
2. Combina continutul unui plic de budinca de vanilie cu zaharul si restul de lapte, pana ce dispar cocoloasele.
3. Cand laptele incepe sa fiarba, incorporeaza zaharul combinat cu pudra de pudding si laptele.
4. Lasa compozitia sa se raceasca pentru 5 minute, apoi incorporeaza untul si amesteca pana se topeste.
Asamblarea prajiturii Muntii Carpati
1. Cand iese de la cuptor, taie blatul pe jumatate, pe latime.
2. Pe una dintre jumatati intinde crema de vanilie, intr-o tava potrivita ca dimensiuni.
3. Deasupra cremei de vanilie asaza bucatelele de piersici/alte fructe din compot, niveland totul cat mai bine.
4. Peste fructele din compot intinde frisca bine batuta.
5. Deasupra tuturor straturilor asaza cea de-a doua jumatate de blat. Peste al doilea blat presara zahar pudra si da prajitura la frigider pentru minim 3 ore inainte de servire.