Reteta asta e poate una din cele mai complexe prajituri, dar care merita fiecare minut dedicat prepararii ei. Sigur ai savurat-o candva la o cofetarie, poate te-ai si intrebat cum se face. Ei bine, prajitura Opera, din bucataria franceza, poate fi preparata si in casa. Totul e sa ii acorzi rabdare si sa urmezi pasii retetei.

Ingrediente pentru blaturi

5 albusuri 50 g zahar 250 g faina de migdale 250 g zahar pudra 80 g faina 5 oua 40 g unt cateva picaturi zeama de lamaie 80 g ciocolata neagra 1 lingura ulei de floarea soarelui/cocos

Ingrediente pentru crema de cafea

150 g lapte 30 g boabe de cafea 100 g zahar 3 galbenusuri 1 lingura cafea instant esenta de cafea 160 g unt

Ingrediente pentru crema de ciocolata

150 g ciocolata neagra (maxim 70%) 110 ml smantana pentru frisca 2 linguri miere 2 linguri unt

Ingrediente pentru siropul de cafea

300 ml apa 130 g zahar 1 lingura cafea instant esenta de cafea
Mod de preparare:

 

Prepararea blatului

  1. Bate albusurile cu zeama de lamaie si zaharul granulat adaugat treptat, pana cand albusurile se tin bine de paletele mixerului. Separat, bate faina, faina de migdale, zaharul pudra cu cele 5 oua. Dupa 5-7 minute, adauga untul topit.
  2. Combina cele 2 compozitii folosind o spatula, cu miscari de jos in sus pana cand se omogenizeaza. Intinde compozitia, impartind-o in mod egal, pe fundul a doua tavi egale, tapetate cu hartie de copt.
  3. Da tavile la cuptor la 230 grade pentru 7-10 minute. Dupa coacere, lasa-le 10 minute sa se raceasca apoi indeparteaza hartia de copt. Taie fiecare blat pe jumatate.
  4. Topeste cele 80 g ciocolata cu lingura de ulei. Unge cu ciocolata 2 din foaile taiate, pe o singura parte fiecare. Asaza o foaie de copt deasupra ciocolatei, rastoarna foile si da-le la frigider.

Prepararea cremei de cafea

  1. Fierbe laptele cu 1/2 din cantitatea de zahar si cu cafeaua boabe. In rastimp, bate galbenusurile cu restul de zahar. Cand laptele a fiert, strecoara-l si toarna foarte putin peste galbenusuri, amestecand continuu pentru a preveni coagularea acestora.
  2. Ulterior, toarna galbenusurile peste lapte si da cratita inapoi la foc mic, amestecand continuu. Compozitia e gata cand, dand cu degetul pe spatula acoperita de crema, dunga facuta de deget nu dispare.
  3. Bate crema impreuna cu cafeaua instant la viteza mare, pana ce crema se raceste. Adauga untul moale si mixeaza in continuare la viteza mare, pana ce obtii o crema pufoasa.

Prepararea cremei de ciocolata

  1. Topeste ciocolata la bain marie. In rastimp, incalzeste si amesteca mierea cu smantana pentru frisca. Combina ciocolata cu smantana pentru frisca incalzita, adauga untul si lasa compozitia la rece, pana ce are o consistenta similara cu cea a cremei de cafea.

Prepararea siropului

  1. Fierbe toate ingredientele pentru sirop, apoi lasa-l sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.

Prepararea glazurii

  1. Topeste impreuna toate ingredientele la bain marie, amestecand. Lasa glazura sa se raceasca putin inainte de a o folosi.

Asamblarea prajiturii Opera

  1. Asaza o foaie cu strat de ciocolata intr-o tava mai mare decat va fi prajitura, cu stratul de ciocolata in jos. Insiropeaza blatul, apoi intinde 1/2 din cantitatea de crema de cafea deasupra. Peste crema asaza un al doilea blat, insiropeaza-l si intinde crema de ciocolata peste el.
  2. Deasupra cremei de ciocolata asaza al treilea blat, insiropeaza-l si intinde restul de crema de cafea. Peste ultimul strat de crema de cafea asaza cel de-al doilea blat cu ciocolata ramas, avand grija sa-l pozitionezi cu ciocolata in sus. Da prajitura la rece inainte de servire pentru minim 2-3 ore.