Prajitura regilor este un desert traditional frantuzesc, ce se serveste si in New Orleans. Prajitura regilor este servita in toata luna ianuarie, dar in mod deosebit in seara de 5, cand se celebreaza cea de-a 12-a zi de la Craciun. 

Ingrediente

2 pachete foietaj

Ingrediente pentru crema de vanilie

150 ml lapte esenta/1 pastaie vanilie 2 galbenusuri 25 g zahar pudra 15 g amidon 5 g faina 10 g unt

Ingrediente pentru crema de migdale

2 oua 125 g migdale macinate 100 g zahar pudra 100 g unt esenta rom
Mod de preparare:

Crema de vanilie

  1. Combina intr-o cratita laptele cu esenta de vanilie (sau boabele de vanilie din pastaie) si da cratita la foc mediu.
  2. In rastimp, bate galbenusurile cu zaharul, apoi cerne amidonul si faina. Adauga treptat putin lapte fierbinte peste crema de oua, amesteca, apoi repeta procedeul pana cand ai adaugat mai bine de 1/2 din cantitatea de lapte.
  3. Muta toata crema obtinuta peste laptele ramas in cratita si amesteca pana ce se ingroasa. Da crema de vanilie de pe foc si adauga untul, omogenizeaza, acopera crema cu folie de plastic (care sa vina in contact direct cu crema) si las-o deoparte.

Crema de migdale

  1. Bate ouale cu zaharul si migdalele bine macinate si untul moale. Potriveste de esenta de rom, apoi combina crema obtinuta cu cea de vanilie.

Asamblarea prajiturii

  1. Pune foitajul pe blatul de lucru, asaza pe el un platou intins, intors cu gura in jos si cresteaza de jur imprejur, pentru a obtine un cerc perfect. Repeta procedeul si cu cel de-al doilea foitaj.
  2. Asaza primul disc de aluat obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pune toata crema deasupra si intinde-o, lasand ~3 cm de margine neacoperita de crema.
  3. Suprapune cea de-a doua bucata de foitaj cat mai bine peste prima si lipeste marginile celor 2 apasand cu degetele (le poti unge si cu putina apa). Cresteaza marginile ~1/2 cm cu cutitul, catre centrul prajiturii, incat sa formezi un model.
  4. Unge prajitura regilor cu un ou batut si strapunge foitajul intr-un punct cu o scobitoare, cat mai in centru. Din centru, cresteaza foarte fin cu cutitul „felii” usor curbate, similare unei spirale. Ai grija sa nu strapungi foitajul.
  5. Da prajitura regilor la cuptorul incins la 180 grade, pentru 45 de minute. In rastimp pregateste siropul, fierband apa cu zaharul pana ce zaharul se dizolva complet. Unge desertul cu sirop si serveste-l dupa ce se raceste.

Tort Medovik

Tort Sacher

Tort Esterhazy