Iti plac mezelurile, insa ti-e teama de ingredientele nocive ce ar putea fi ascunse in ele? Atunci prepara salam uscat in casa!
Reteta de salam necesita ceva rabdare, in sensul ca va trebui sa astepti pana va fi bun de servit, insa se face atat de usor si e asa gustos, incat ar fi si pacat sa nu incerci!
Ingrediente
2 kg spata de porc 1 lingurita cilli pudra coaja unei portocale 60 g sare 32 g piper 280 ml vin rosu mate de oaie/vaca
Mod de preparare:
- Amesteca carnea tocata de porc cu toate celelalte ingrediente, inclusiv vinul rosu. Pune compozitia in masina de facut carnati sau in cea de tocat si monteaza ustensila pentru umplut carnati.
- Impinge cat mai bine carnea, incat sa nu ramana aer in compozitie. Impinge intai compozitia fara mat atasat, caci sigur vei avea o punga de aer la inceput, dupa prima transa de carne iesita.
- Ruleaza complet un mat pana in capatul tubului prin care iese carnea. Leaga capatul ramas cu sfoara in 2-3 noduri, apoi formeaza un lat (vei avea nevoie de el cand atarni salamul). Umple fiecare mat cu carne cat mai bine indesata.
- Dupa ce ajungi la lungimea de 30-35 de cm, leaga salamul (peste carne), apoi impinge carnea ramasa in afara legaturii inapoi catre masina si leaga din nou matul, lasand iar un lat. Aceasta legatura, cea din urma, va fi de fapt prima pentru urmatorul salam.
- Taie matul intre cele doua legaturi si continua procedeul pana cand termini toata carnea. Cand ai terminat toate bucatile de salam, agata-le la temperatura camerei, intr-o incapere bine aerisita.
- E foarte important ca bucatile de salam sa nu se atinga reciproc. 10 saptamani mai tarziu, cand preparatul a dezvoltat un strat de mucegai alb-galbui deasupra si este bine uscat, e numai bun de servit. Il poti consuma atat cu, cat si fara membrana ce il inconjoara.