Daca nu te-ai incumetat sa faci pana acum, sa stii ca sarmalele in foi de varza se fac mai usor decat ai crede. Combina-le cu o portie de mamaliguta, serveste-le cu smantana sau, daca preferi gustul, alaturi de ardei iute.
Ingrediente
Ingrediente pentru servit (optional)
- Amesteca orezul cu carnea tocata, adauga ceapa, fie tocata marunt, fie data prin masina, si potriveste de sare, piper, si cimbru.
- Desfa verzele si alege foile cat mai intregi si subtiri, incat sa fie maleabile. Daca sunt suficient de mari, da fiecare foaie pe jumatate.
- Umple fiecare jumatate de foaie cu o lingurita plina de compozitie, ruleaz-o bine si indeasa capetele ramase in sarmaluta.
- Dupa ce ai terminat de infasurat sarmalele, toaca restul de varza ramasa cat mai marunt si pune un strat pe fundul cratitei, urmata de un rand de sarmale.
- Toaca si pune un alt strat de varza peste sarmale, apoi pune un nou rand de sarmale, si tot asa pana cand termini de aranjat toate sarmalele in cratita.
- Pune un rand final de varza deasupra. Pune bulionul deasupra, apoi completeaza cu apa pana incepe sa se vada printre sarmale.
- Pune capacul si da sarmalele la fiert, la foc mic, pentru 3-4 ore. Serveste-le cu ardei iute sau cu smantana presarata pe deasupra.
Sfaturi utile
✽ Ai grija ca foile de varza sa nu crape cat le infasori. Daca totusi se intampla, peteceste foaia cu o alta, incat sa nu iasa compozitia la fiert.
✽ Cantitatea de orez poate varia in functie de cat de grasa e carnea. Astfel, cu cat e carnea mai grasa, cu atat e necesar mai mult orez, pentru a absorbi excesul de grasime.
✽ Un aspect foarte important pe care trebuie sa-l retii este ca nu carnea este cea care trebuie sa fiarba 3-4 ore, ci varza. Astfel, cand vrei sa verifici daca sarmalele sunt facute, gusta varza. Ar trebui sa fie moale si fiarta, deloc crocanta.