Nu intotdeauna prajiturile de cofetarie pot fi gasite proaspete. Pentru astfel de situatii, iata o reteta de savarine numai buna sa-ti potoleasca pofta.
Reteta trimisa de Nadia Budur, din Braila.
Ingrediente pentru blat
8 oua 8 linguri pesmet 2 linguri faina 8 linguri zahar o fiola esenta vanilie
Ingrediente pentru ornat
600 ml frisca 2 linguri zahar pudra vanilat
Ingrediente pentru sirop
800 ml apa 400 g zahar o fiola esenta de rom o fiola esenta vanilie
Ingrediente pentru decor
gem de capsune jeleu de zmeura bomboane colorate
Mod de preparare:
- Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat pana se intaresc, apoi se adauga zaharul, lingura cu lingura, si se mixeaza pana cand acesta se topeste. Se adauga apoi galbenusurile si se mixeaza bine dupa fiecare. Se adauga pesmetul si esenta si se incorporeaza in aluat, iar la final se adauga faina si se amesteca usor.
- Se preincalzeste cuptorul la 180°C, se pregateste o tava de briose si se toarna in fiecare forma aluat cat sa se umple 3/4, apoi se coc la foc potrivit pana cand trec testul scobitorii.
- Pentru sirop, se pun apa si zaharul intr-o craticioara si se fierb pana cand zaharul este dizolvat. Dupa ce se raceste, se adauga romul si vanilia.
- Frisca se mixeaza un minut la viteza medie, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana cand se intareste.
- Se scot savarinele din cuptor si se lasa sa se raceasca. Cand s-au racit, se taie un capacel la baza mica (cea de jos) si se asaza intr-o tava pentru a fi insiropate. Se pune pe fiecare blat de savarina frisca din belsug, cu ajutorul unui pos, deasupra se asaza capacelul si se orneza cu gem, jeleu si bomboane.