Ai trandafiri de dulceata in curte? Uite reteta perfecta pe care sa o pregatesti cu petalele lor! Siropul de trandafiri pregatit asa iese gros, aromat si rezista luni bune dupa ce il conservi, deci te bucuri de el cat e vara de luna si chiar mai mult.
Ingrediente
1. Curata trandafirii (cca 25-30 flori, in functie de dimensiunea lor), alegand petalele de tulpina.
2. Da petalele intr-un jet puternic de apa, pentru a curata eventualele impuritati.
3. Pune petalele la fiert intr-o cratita incapatoare, cu un litru de apa si lasa sa clocoteasca la foc mare pentru 12-15 minute.
4. Stinge focul si lasa cratita acoperita pentru minim 8 ore, sau pana a doua zi.
5. A doua zi, strecoara siropul de petale si pune-l la fiert intr-o cratita incapatoare, alaturi de 1 kg de zahar.
6. Dizolva zaharul si lasa siropul de trandafiri sa clocoteasca la foc mare pentru 15 minute.
7. Adauga zeama de lamaie, amesteca si toarna siropul in sticle (de sticla!) sau borcane, pe care le poti etansa cu capace metalice.
8. Lasa siropul sa se raceasca infasurat in carpe de bucatarie, apoi depoziteaza-l la frigider sau in camara.
9. Pentru consum, combina o parte de sirop de trandafiri cu 6 parti de apa minerala plata sau carbogazoasa.