Cateva ingrediente pe care le ai in casa garantat, o masina de tocat rosii si multe, multe rosii bine coapte. Astea sunt singurele lucruri de care ai nevoie pentru un suc de rosii pentru iarna, dupa o reteta fara conservanti.
Ingrediente
1. Spala bine rosiile si curata-le de codite. Daca sunt mari, taie rosiile in jumatati sau sferturi, apoi da-le prin masina bulion (speciala), sau prin masina de tocat carne, insa ulterior vei fi nevoit sa strecori semintele si coaja rosiilor.
2. Odata obtinut sucul de rosii, pune-l la fiert cu sare dupa gust si 1 lingura de zahar pentru fiecare 3 L de suc de rosii.
3. Tot la fiecare 3 L de suc de rosii, adauga si o frunza de dafin si 2-3 de busuioc sau mai putine, in functie de cat de intensa vrei ca aroma sa fie.
4. Lasa sucul la fiert la foc mic pana cand isi reduce volumul cu cca 15% din total.
5. In rastimp, spala sticlele sau borcanele si capacele lor si pune-le la sterilizat: intr-o cratita foarte incapatoare pune apa pana la jumatate si scufunda borcanele si capacele odata ce apa fierbe.
6. Pune capacul cratitei pentru o baie de abur eficienta si pentru o sterilizare corecta si lasa-le la fiert pentru 10-15 minute.
7. Cand sucul de rosii este gata, scoate frunzele de dafin si busuioc si toarna-l in borcanele proaspat sterilizate, asezate pe o tava de metal.
8. Imediat ce ai umplut borcanele, pune-le capacul si intoarce-le invers. Cand se mai racesc putin (cat sa le poti manevra mai usor, asaza-le intr-o patura, pana cand se racesc complet.
9. Du sucul de rosii pregatit pentru iarna in camara, la rece, intr-un loc uscat si intunecos.