Cu reteta asta de tarta cu afine obtii un desert usor si elegant cu putin efort. Desi arata irezistibil, bunatatea asta nu contine mult zahar si e sanatoasa chiar si pentru copii.
Ingrediente pentru blat
200 g faina 2 linguri zahar brun 120 g unt 3-4 linguri lapte 1 lingurita zeama lamaie 1/2 lingurita praf de copt un praf sare
Ingrediente pentru crema
400 g ricotta cat mai slaba 1 lingura miere un praf scortisoara un praf sare
Ingrediente pentru topping
200 g afine (proaspete sau din compot) 2 linguri miere
Mod de preparare:
- Combina cele 4 linguri de lapte cu zeama de lamaie proaspat stoarsa si lasa-le deoparte.
- Amesteca ingredientele uscate pentru blat (faina, zaharul brun, praful de copt, sarea), apoi adauga untul taiat cubulete si zdrobeste-l cu furculita, incorporandu-l in acelasi timp in ingredientele uscate. Adauga apoi combinatia de lapte si zeama, intai 2-3 linguri, apoi completeaza compozitia cu lapte pana ce obtii un aluat nisipos, dar care se grupeaza. Da-i aluatului o forma rotunjita, infasoara-l in folie si da-l la rece pentru o ora.
- Dupa ce s-a racit, intinde coca in forma cat mai rotunda, apoi asaza-l intr-o tava de tarta si inteapa-l cu furculita din loc in loc. Peste blat asaza o foaie de copt, iar pe foaia de copt pune 300-400 g fasole boabe, apoi da blatul la cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 25 de minute.
- Dupa 25 de minute scoate foaia de copt si fasolea si mai coace blatul pentru alte 15 minute, pana cand devine auriu, apoi lasa-l la racit.
- Amesteca ricotta cu mierea, scortisoara si sarea pana ce obtii o crema omogena. Niveleaza crema peste blatul racit, combina afinele cu cele 2 linguri de miere (sau mai putin, dupa gust), apoi asaza-le deasupra cremei si da tarta la rece pentru minim 2 ore inainte de servire.