O prajitura atipica, dar pe care, odata ce o incerci, nu o vei mai putea lasa jos. Combinatia de dulce-sarat face din tarta cu caramel si ciocolata un real succes printre invitati.
Ingrediente
150 g faina 75 g unt 1 lingura zahar 1 praf sare 2-3 linguri apa rece
Ingrediente pentru caramel
150 g zahar 125 ml smantana pentru frisca 1/2 lingura unt 1/2 lingurita sare
Ingrediente pentru glazura de ciocolata
250 ml smantana pentru gatit 200 g ciocolata neagra 1 lingura zahar un praf sare nucă
Mod de preparare:
- Combina faina cu untul cat mai rece, sarea si zaharul. Marunteste untul cu furculita sau cu degetele si adauga 2-3 linguri de apa cat mai rece, pana cand aluatul isi mentine forma. Da coca la frigider pentru 20-30 min.
- Intinde aluatul intr-o foaie mai mare decat forma de tarta. Unge forma cu unt, asaza aluatul si finiseaza marginile, care trebuie sa urce pe peretii tavii. Inteapa blatul din loc in loc cu furculita, pentru a preveni cresterea lui si aranjaza o foaie de copt deasupra blatului, in forma de tarta, iar peste ea pune 200-300 g. fasole boabe. Da tarta la cuptor pentru 15-20 de minute, sau pana cand se rumeneste putin.
- Pune zaharul pe foc intr-o cratita antiaderenta si amesteca din cand in cand, pentru a nu se arde. Cand zaharul s-a topit complet si are culoarea caramelului, adauga smantana pentru frisca, amestecand energic.
- Toarna caramelul peste blat, adaugă peste caramel nuci intregi sau taiate in jumatati, apoi da tarta la frigider pana cand caramelul s-a intarit. Toarna deasupra glazura de ciocolata, pe care o obtii topind ciocolata neagra la bain marie cu smantana, zaharul si sarea. Serveste tarta rece, garnisita cu nuci intregi, sau tocate in jumatati.
Incearca si:
Prajitura “Matase frantuzeasca”
Prajitura cu banane si caramel (Banoffee)