O reteta usoara, pe care o poate pune in practica orice incepator si care se face rapid, comparativ cu alte torturi. Incearca tortul de vanilie cu crema de ciocolata.

Ingrediente

270 g faina 250 g zahar 120 g unt moale 2 oua 240 ml lapte 1 pliculet praf de copt un praf de sare esenta de vanilie

Ingrediente pentru crema de ciocolata

150 g smantana pentru frisca 230 g fulgi de ciocolata 1 lingura unt
Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul si amesteca bine ingredientele uscate (faina, zahar, praf de copt, praf de sare). Adauga treptat cubulete mici de unt inmuiat la temperatura camerei, amestecand constant cu mixerul.
2. Dupa ce untul s-a distribuit uniform, adauga esenta de vanilie, urmata de laptele turnat incet, in timp ce mixezi. Amesteca pentru inca 2 minute, apoi adauga cele 2 oua si continua sa mixezi pentru 4-5 minute, pana cand compozitia devine pufoasa.
3. Pregateste 2 tavi de tort rotunde egale, taie 2 hartii de copt de dimensiunea fundului tavilor si unge tava cu ulei, apoi aseaza hartia de copt si unge-o si pe aceasta cu ulei.
4. Toarna aluatul in forme in mod egal si da-le la cuptor pentru 35-40 de minute, pana cand blaturile trec testul scobitorii.
5. Dupa ce timpul s-a scurt, scoate blaturile si lasa-le la racit pentru 10-15 minute, apoi desprinde-le de margini folosind un cutit de jur imprejur. Intoarce-le pe cate o farfurie si lasa-le deoparte.

6. Incalzeste smantana la bain marie pana aproape de fierbere, opreste focul si pune fulgii de ciocolata si untul in smantana si asteapta 1 minut.
7. Amesteca usor cu o lingura pana cand crema e omogena si se ingroasa (cam 2-3 minute) apoi las-o la rece sa devina mai consistenta.
8. Cand crema s-a intarit putin, aseaz-o peste unul dintre blaturi si intinde-o uniform, apoi completeaza tortul cu celalalt blat si orneaza-l dupa preferinte.

Sfat util:
✽ Daca preferi blaturile insiropate, formeaza un sirop din 300 ml apa, 7-8 linguri de zahar si esenta de vanilie, tinute la foc pana cand zaharul se topeste. Cu acesta poti insiropa blaturile inainte de a pune crema de ciocolata pentru blatul inferior si dupa ce ai pus crema, pentru blatul superior.