Cand pregatesti legumele pentru camara, nu uita sa faci si o delicioasa zacusca cu vinete. E binevenita in orice zi de post sau cand ai pofta de o gustare plina de legume. Urmand aceasta reteta, vei obtine 10-12 borcane de 320 g de zacusca cu vinete.
Ingrediente
6 vinete medii 12 catei usturoi 8 rosii mari 10 ardei 7 morcovi 3 cepe medii 1-2 ardei iuti 2 lingurite sare 200 g zahar 60 ml otet ulei pentru prajit
Mod de preparare:
- Se curata vinetele de coaja, se taie cuburi si se presara cu sare. Se lasa deoparte si, intre timp, se mixeaza rosiile cu usturoiul si ardeii iuti. Se adauga zahar, otet si o lingurita cu sare.
- Vinetele se sterg bine de zeama lasata si se prajesc 2 minute in ulei incins. Se scot pe servete de hartie.
- Intr-o cratita incapatoare se pun aproximativ 120-150 ml ulei si, cand e bine incins, se adauga ceapa taiata. Se lasa 3-4 minute. Se adauga ardeii grasi si morcovii taiati cuburi si se lasa 5-6 minute. Se adauga apoi sosul de rosii, se amesteca si se lasa sa ajunga la punctul de fierbere.
- Se pun vinetele si se lasa 10 minute sa fiarba. Se gusta de sare. Se repartizeaza in borcane, se pun capace si se fierb 10 minute in baie de apa.