Cele mai simple gogosi italiene se fac cu ingrediente pe care aproape sigur deja le ai. Daca ai ingredientele pentru un aluat de pizza, ai ingredientele si pentru zeppole.
E drept, nu sunt varianta traditionala, care seamana mai degraba cu aluatul pentru cojile de eclere, insa si aceasta reteta este extrem de populara, mai ales pentru ca obtii cele mai pufoase si rapide gogosi, fara prea multe batai de cap.
Ingrediente pentru aluat de pizza
250 g faina 150 ml apa calduta 1/2 lingurita sare 1 lingura ulei de masline 1/2 lingurita drojdie uscata/ 1 lingurita drojdie proaspata
Alte ingrediente
2 linguri zahar zahar pudra ulei pentru prajit
Mod de preparare:
- Combina cele 2 linguri de zahar cu drojdia (uscata sau proaspata, dupa caz, si cu apa calduta. Las-o deoparte 5 minute daca lucrezi cu drojdie uscata, sa fii sigur ca se activeaza.
- Combina faina cu sarea, apoi fa o gaura in centrul fainii si toarna ingredientele lichide, urmate de uleiul de masline.
- Framanta aluatul pentru 7-10 minute, pana cand devine elastic si deloc lipicios la mana. Daca totusi simti nevoia, mai adauga putina faina, caci poate sa depinda de la un tip de faina la altul.
- Odata ce ai framantat bine aluatul, da-l sa creasca la cald pentru 30 de minute.
- Scoate apoi bila de aluat de pizza pe blatul bine infainat si intinde-l usor cu degetele, cat sa ramana totusi gros (1-1.5 cm).
- Taie fasii din aluatul de pizza, apoi taie perpendiculat fasiile, pentru a obtine mici pernute. Prajeste gogosile in baie de ulei si trece-le prin zahar pudra imediat ce le scurgi de ulei.