Specialistii in nutritie recomanda consumul spanacului in stare cruda, pentru a-si pastra toate proprietatile. Prin fierbere, spanacul pierde o buna parte din vitaminele B, C si E pe care le contine in cantitati mari. Vestea buna este ca se pastreaza continutul ridicat de fier, ceea ce face spanacul sa fie recomandat copiilor, bolnavilor de anemie sau celor care se recupereaza dupa o boala grava.
Cum alegi spanacul
Cumpara doar frunzele proaspete, de un verde inchis, ferme si carnoase. Ca sa fii sigura ca alegi un spanac proaspat, priveste cu atentie codita frunzelor. Aceasta trebuie sa fie tare si suculenta, de un verde crud. Daca, in timpul prepararii, frunzele isi schimba culoarea din verde inchis spre galbui, inseamna ca planta nu este proaspata si nu trebuie consumata. Proaspat, spanacul poate fi pastrat in frigider cateva zile. Inainte de a fi consumat, este bine sa lasi frunzele cateva minute in apa rece cu sare, ca sa distrugi bacteriile daunatoare.
Spanacul mai poate fi consumat si sub forma de suc, bogat in nutrienti si vitamine esentiale pentru imunitatea organismului. Ca sa il pastrezi mai mult timp la congelator, trebuie sa speli bine frunzele, sa le tai nervurile si
sa le scurgi bine. Apoi, le poti congela in pungi de plastic.
Precautii
Gateste o cantitate mica de spanac si evita sa il incalzesti de mai multe ori. Frunzele de spanac, ca multe alte legume verzi si radacinoase, sunt bogate in nitrati, care, in anumite conditii de temperatura, se transforma in nitriti nocivi pentru organism. Din cauza continutului ridicat de nitrati, spanacul nu e recomandat pentru alimentatia copiilor de pana la 2 ani.
De asemenea, spanacul nu e recomandat nici persoanelor care sufera de pietre la rinichi, avand un continut mare de acid oxalic.