Aperitiv
Ruladă de primăvară
1. Se topeşte într-un vas untul, la foc mic. Se adaugă făina şi laptele şi se amestecă continuu, până se obţine un aluat, omogen care se lasă la răcit. Se toacă spanacul sau urzicile mărunt. 2. Se separă gălbenuşurile de la ouă, iar albuşurile se bat spumă. Se înglobează pe rând gălbenuşurile în aluat, apoi […]
Rulouri de sărbătoare
1. Foile de aluat se taie în fâşii de 2 cm lăţime, pe lungimea foii. Sunt necesare tuburi speciale pentru copt rulouri, din tablă inoxidabilă. Se rulează pe tuburi fâşiile de aluat, în spirală, în aşa fel încât marginile să se suprapună şi să nu rămână nici un spaţiu liber. Se aşază în tava de […]
Aspic mediteranean
1. Gelatina se înmoaie cu 100 ml de supă şi se lasă cam 50 de minute, până absoarbe tot lichidul. 2. Între timp, se aranjează într-un castron mai mare sau în boluri ingredientele, având grijă să acopere pereţii vasului, pentru a fi cât mai atrăgător aspicul. Feliile de ou fiert, bucăţile de sparanghel, fâşiile de […]
Salată aromată de primăvară
1. Salata se spală şi se desface în foi. Ridichile se taie feliuţe, ceapa verde se toacă rondele. 2. Se prepară o maioneză din 2 gălbenuşuri fierte, sare, piper şi ulei. Se adaugă albuşul zdrobit cu furculiţa, muştarul, castraveciorii curăţaţi de coajă şi tocaţi cuburi mici, ceapa roşie tocată mărunt, iaurtul şi smântâna. 3. Se […]
Plăcintă cu spanac şi ouă de prepeliţă
1. Se opăreşte spanacul spălat bine, se strecoară şi se toacă. Se călesc uşor în uleiul încins ceapa tocată, usturoiul tăiat felii subţiri şi seminţele. Se adaugă spanacul şi smântâna şi se fierbe înăbuşit circa 20 minute. Se dau deoparte să se răcească, apoi se pune caşcavalul. Se potriveşte la gust cu sare şi piper […]
Salată de legume cu ouă şi sos de brânză
1. Prazul se taie rondele foarte subţiri, merele se fac cubuleţe mici, morcovul se taie fâşii sau se dă pe răzătoare, mazărea se spală şi se lasă la scurs. Se stropesc cu puţină zeamă de lămâie ca să nu îşi schimbe culoarea şi se dau la rece. 2. Ouăle se fierb tari, se răcesc şi […]
Ruladă de pui cu şuncă şi mazăre
1. Taie pieptul de pui de pe oase şi feliază-l. Înmoaie feliile de pâine în lapte şi stoarce-le bine. Topeşte unul şi adaugă-l peste pâinea înmuiată în lapte, împreună cu şunca tăiată cubuleţe, legume, sare şi piper după gust şi o linguriţă de condimente pentru supă. Adaugă două ouă bătute spumă şi amestecă bine. 2. […]
Ruladă cu verdeaţă şi roşii
1. Se spală roşiile şi se taie în jumă-tate. Usturoiul se curăţă şi se pisează fin. 2. Într-o tigaie se pun două linguri de ulei de măsline şi se dă la foc mic. Se pun roşiile şi se prăjesc aproximativ 3-4 minute. La sfârşit se adaugă usturoiul pisat şi se condimentează cu sare şi piper. […]
Fantezie de toamnă
1. Se curăţă carnea de pieliţă, se spală bine şi se bate cu ciocanul de şniţele. 2. Se tapetează o tavă cu făină şi unt şi se întinde carnea bătută, după ce a fost condimentată cu sare şi piper. 3. Chiflele se taie în două şi se înmoaie în lapte. 4. Morcovii se curăţă, se […]
Surpriză în aluat fraged
1. Se curăţă ceapa, se taie mărunt şi se pune la călit. 2. Roşiile se toacă mărunt şi se pun peste ceapă. 3. Peştele file se taie în bucăţi şi se pune şi el, împreună cupătrunjelul tocat, în tigaie, să se rumenească. Se adaugă supă de peşte şi se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute. […]